Perimenopause & klimakteriet

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-16
En kvinna har nått klimakteriet när hon har gått 12 månader utan att ha en menstruation. Perimenopause är termen för åren fram till klimakteriet. Klimakteriet och perimenopause är resultatet av en naturlig nedgång i en kvinnas reproduktiva hormoner. Även om många kvinnor inte upplever några klimakteriebesvär förutom oregelbundna perioder, vissa kvinnor upplever måttliga till svåra symtom som orsakar dem att söka behandling

Du behöver:. .
Basal termometer

Onset Ålder

I genomsnitt amerikanska kvinnor når klimakteriet vid en ålder 51. Några kvinnor, naturligtvis, upplever klimakteriet antingen före eller efter denna ålder. Perimenopause normalt varar i fyra eller fem år, men kan kvarstå under längre perioder i vissa kvinnor.

Orsaker

Perimenopause uppstår på grund av nedgången i reproduktiva hormoner som en kvinna upplevelser som hon åldrar. När du närmar klimakteriet, äggstockarna börjar producera mindre östrogen och progesteron, så småningom leder denna nedgång till ett fullständigt upphörande av menstruation. Klimakteriet kommer också uppstå om en kvinna har sin kirurgiskt äggstockarna bortopererade.

Symtom

Den mest uppenbara symptom på klimakteriet är oregelbundna menstruationer. Din perioder kan vara tyngre eller lättare än normalt, kan vara av längre eller kortare tid, eller kan finnas förr eller senare än normalt. När du kommer närmare klimakteriet, kommer din tid att försvinna helt. För vissa kvinnor är oregelbunden menstruation det enda symtomet att de upplever under klimakteriet. Många kvinnor, men även erfarenhet värmevallningar, sömnsvårigheter, torrhet i slidan, humörförändringar eller förändringar i libido. Dessa symtom kan pågå under några år efter menopaus har inträffat.

Fertilitet

Även om du inte kan vara med regelbundna perioder under klimakteriet, är du fortfarande kan bli gravid under tiden i klimakteriet. Du anses inte vara säker från graviditeten fram till klimakteriet, då du kommer att ha gått ett helt år utan menstruation. Du måste använda preventivmedel fram till klimakteriet för att förhindra en oplanerad graviditet.

Behandlingar

Många kvinnor upplever att deras symptom under perimenopause och klimakteriet är hanterbara utan behandling. Om du får måttliga eller svåra symtom, men det finns vissa behandlingsalternativ som du kan prova. Menopausal hormonbehandling (MHT) kan bidra till att minska värmevallningar, vaginal torrhet, och humörsvängningar. MHT har vissa risker, dock, så läkarna närvarande rekommenderar att kvinnor ta lägsta effektiva dos under så kort tid som möjligt. Om MHT är endast används för att behandla torrhet i slidan, kan du prova att istället använda vaginal östrogen, en låg dos av östrogen som tillämpas i slidan som en tablett, grädde eller ring.

När ska uppsöka läkare

Även om oregelbundna blödningar är det enda symptom på klimakteriet som du upplever, är det viktigt att se din läkare när du börjar märka symptom på perimenopause. Medan oregelbundna blödningar är en naturlig del av klimakteriet, kan det också ibland vara en indikation på en annan bakomliggande sjukdom, så se till att rådgöra med din läkare när du börjar uppleva förändringar i din tid.

Previous:nothing Next:orsakerna till perimenopause

Relaterade artiklar


 • Hur kan läkare hjälpa dig att sluta röka?
 • vad är det korrekta sättet att svepa ett ess bandage?
 • människohår vs djurhår
 • hur man förbereder ditt hem för en pandemi
 • halsont och täppt näsa rättsmedel för spädbarn
 • klimakteriet viktkontroll
 • Kan jag få toxoplasmos & har inga symptom under graviditeten?
 • symptom på gastrointestinala problem
 • övningar för att bli av med mannen bröst
 • ischiasnerven smärta behandling under graviditet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com