bandmask hos människor från katter

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-06-20
Katter är värdar för två typer av bandmask: Taenia taeniaeformis som infekterar många små vilda däggdjur, och Dipylidium caninum, som också kan fångas av hundar. Människor kan smittas av Dipylidium caninum, men är inte naturligt värdar för Taenia taeniaeformis. Små barn löper störst risk för att fånga bandmask från katter. Förebyggande, diagnos och behandling är ganska enkelt

Tapeworm Funktioner

Loppor är mellanvärdar för Dipylidium caninum, och svalorna katt. dem medan grooming, eller genom att äta en smittad gnagare. Den bandmask microfilaria passerar genom mag-tarmkanalen, är knuten till de tarmväggarna där de växer och fortplanta sig. Små, kallad ägg fyllda segment proglottids frångå den bandmask och är utvisas genom anus.

Taenia taeniaeformis finns i muskel vävnader och organ av små däggdjur och katter brukar få dessa bandmaskar genom att äta möss .

hur människan Få Cat Bandmask

Taenia taeniaeformis har konstaterats hos människor men är extremt sällsynt. För att få det, skulle en person ha att äta råa, smittat kött. Även då människan inte är naturliga värdar, de bandmask microfilaria är osannolikt att fästa

Barn är mer benägna att få Dipylidium caninum än vuxna, genom att interagera med en katt. . För att vara infekterade med denna dvärgbandmask, har ett mänskligt att svälja antingen en infekterad loppa, en proglottid eller livsdugliga ägg bandmask

Symtom

Symtom på bandmask är liknande i båda katter och människor. Mild diarré, magont upprörd och rektal klåda från de nya proglottids. Det kan finnas några symptom alls om angrepp är begränsad till en eller två maskar. Diagnosen bekräftas av förekomsten av proglottids i avföringen eller underkläder, runt anus eller på möbler och sängar. Dessa ser ut som tillplattade risgryn och oroväckande nog, fortfarande kan röra på sig.

Behandling

Behandling är enkel. Det krävs vanligtvis en oral dos av prazikvantel (kallas Biltricide för människor, Droncit för djur). Detta dödar bandmaskar inom 24 timmar. I kraftig eller ihållande infestationer, kan en andra oral dos, eller en prazikvantel injektion ges.

Förebyggande /Lösning

Flea kontroll är det viktigaste steget för att förhindra bandmaskar i både husdjur och människor. Använd en veterinär-föreskriven aktuella loppa förebyggande var 4-6 veckor om din katt vistas utomhus. Ingen av de aktuella behandlingar eller vanliga maskmedel förhindra eller döda bandmaskar. Prata med din veterinär om förebyggande syfte dosering din katt med Droncit en eller två gånger per år om hon är en ivrig jägare.

Även med förebyggande, kan katter få bandmaskar genom jakt och äta smittade bytesdjur. Var uppmärksam på tecken på bandmask i avföringen. Om katten (eller ett barn) verkar ha en kliande botten eller katten är grooming överdrivet, var uppmärksam på tecken på proglottids.

Previous:nothing Next:den genomsnittliga åldern för klimakteriet

Relaterade artiklar


 • de allra tidigaste graviditeten tecken
 • havregrynsgröt allergiska symtom
 • Så här hjälper du solbränna och hålla din solbränna
 • kroppshållning övningar för lordos
 • hur många dagar tills du kan ta ett graviditetstest?
 • kost för att sänka det onda kolesterolet
 • det bästa sättet för barn att gå ner i vikt
 • näsblödning bota
 • med hjälp av en hemmagjord lavemang väska
 • den bästa hemsidan blodtrycksmätare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com