kan bandmaskar hos hundar kunna överföras till människor?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-20
En sjukdom eller parasit som kan överföras från djur till människor kallas zoonotiska. Det finns massor av arter av bandmask i hela världen, och människor är naturliga värdar för fem av dem. Den typ av dvärgbandmask att hundar får kallas Dipylidium caninum, och även om det är ovanligt för att det ska kunna överföras till människor, är det möjligt

Tapeworm Funktioner

mellanvärdar för Dipylidium caninum är loppor, hundar få bandmask genom att svälja infekterade loppor medan grooming. Den bandmask microfilaria släpps i magen. När de passerar genom tarmen, de fäster hundens tarm foder, växa och föröka sig. Den genomsnittliga längden på en hund bandmask är ca 6 inches, men de kan bli upp till 20 inches. De är mogna nog att reproducera ca 3 veckor efter intag. Äggen släpps in små segment som kallas proglottids.

Hundar har oftast inga symtom från bandmaskar, så de är ofta diagnostiseras när ägaren ser små ris-liknande segment i hundens avföring, runt hans anus eller på sängar.

hur människan Få Dog Bandmask

För bandmask som skall överföras från en hund till en människa, har den mänskliga att dricka antingen en infekterad loppa eller ägget-fyllda proglottids. Barn är det mest sannolikt att få bandmask från hundar under uppspelning och nära samverkan. Eftersom barn ofta lägga sina händer i munnen, de kan inandas antingen ägg eller loppor.

Symtom

Som i hundar, människor vanligen har få eller inga symtom från Dipylidium caninum bandmaskar. Symtomen kan vara kronisk och inkluderar mild diarré, magbesvär och klåda i ändtarmen. Bandmask inte syns i avföring flotation tester, så diagnosen vanligtvis bekräftas av förekomsten av proglottids i avföringen eller underkläder.

Behandling

En enda dos av prazikvantel (Biltricide för humant bruk, Droncit för djur) är den vanligaste behandlingen antingen genom injektion eller ett piller. Detta dödar bandmaskar inom 24 timmar. Niclosamide (niclocide) är en mindre vanligt recept för bandmask, och liksom praziquantel, kräver en oral dos.

Förebyggande /Lösning

Flea kontroll är det bästa sättet att förhindra bandmaskar i både husdjur och människor. Om loppor ett problem där du bor, använder veterinär-föreskriven aktuella loppa förebyggande var 4 till 6 veckor under loppa säsongen.

Det är fortfarande möjligt, också efter det att förebyggande åtgärder, för en hund att få bandmask från äta vilda byten som kaniner eller möss eller av misstag slicka upp ägg från gräs eller jord. Aktuell loppa och förebyggande behandling parasit och muntliga maskmedel inte medför hinder eller döda bandmaskar.

Var uppmärksam på din hunds avföring när du lyfter upp. Om du märker tillplattad vita segment ungefär storleken av ett spannmål eller ris eller gurka utsäde (oroväckande nog, kan de fortfarande lever och rörliga), ta provet på din veterinär för bekräftelse och medicinering. Kolla runt anus eller svansroten om du märker honom bita, repor eller scooting för att lindra klåda. Om din hund har bandmaskar och det finns barn i hemmet, vara uppmärksam på tecken på bandmask hos barnet.

Previous:nothing Next:stadier av menstruationscykeln

Relaterade artiklar


 • kan jag bli gravid på min tid?
 • prostatit behandlingsriktlinjer
 • Definitionen av en blodtransfusion
 • biverkningar av dutasterid
 • iv kelering terapi
 • alkoholhaltiga behandling i tonåren
 • kaloririka graviditet kost
 • hur man kan minska bullernivåerna
 • olivolja att bli av med huvudlöss
 • embryo utvecklingsstadier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com