människans fysiska utveckling

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-06-14
Människan går igenom ett antal olika fysiska förändringar under hela sitt liv, börjar med barndomen och slutar med sena vuxen ålder. Följande är den utveckling som äger rum i bägge tidpunkt

Du behöver:. .
Basal termometer

spädbarn

Barndomens markerar den första viktiga förändringar i en människas liv. Början vid omkring tre månader, spädbarn börjar visa tecken på motorisk utveckling, bättre hörsel, förbättrad syn och en ökad känsla av kommunikation med andra människor.

Childhood

Childhood kännetecknas av ett antal viktiga inslag i en persons fysiska utveckling. I detta skede sker muskel utveckling för både finmotorik (som att använda händer och armar) och för muskelmassa och styrka. Grapho-motorik utvecklas också, vilket gör att barnen kan utveckla läs-och skrivförmåga. Childhood också präglas av en allmän ökning i storlek och vikt som individ utvecklas.

Puberteten /tonåren

Puberteten och tonåren präglas olika beroende på vilket kön den enskilde. För män innebär puberteten en ökning i storlek på penis och testiklar, sänkning av röst, utveckling av könshår, ökad muskeltillväxt och utveckling av ansiktshår. För kvinnor innebär puberteten bröstutveckling, första menstruation och tillväxten av hår i blygd områden. För många är dessa förändringar fortsätta till vuxenlivet.

Vuxenlivet

vuxenlivet markerar den tid då bentillväxt slutligen stannar och människor har nått sin fulla storlek. Det är en tid där testosteronnivåer är som högst, vilket möjliggör maximal muskel tillväxt och fysiska utveckling hos båda könen och ökad sexuell attraktion.

Mellanöstern vuxen ålder

Mellanöstern vuxen ålder är märkt olika av båda könen. Män upplever de första tecknen på håravfall, minskade nivåer av testosteron och grånande av håret. Honorna kan också uppleva grånande av hår, men den största förändringen på en kvinna i mitt vuxen ålder är uppkomsten av klimakteriet, som effektivt avslutar sin förmåga att få barn. Klimakteriet är också kännetecknas av olika hormonella förändringar som gör att kvinnor att förbereda sig för sent vuxen ålder.

Sent vuxen ålder

Sen vuxen ålder kännetecknas av ett antal olika saker, inklusive långsammare hjärnans funktion, fysiska tecken på åldrande ( rynkor), minskad visuell funktioner, kroniska sjukdomar (t. ex. artrit) och en nedgång i förhandlingen. Dessa symtom är vanliga hos båda könen, men kvinnor har en livslängd på sex år längre än sina manliga motsvarigheter.

Previous:nothing Next:Dyna band övningar

Relaterade artiklar


 • hur mycket kräkningar förknippas med graviditetsillamående?
 • hur man har kul träning med dina barn
 • naturlig sängvätning bota
 • de bästa sätten att lugna ont i halsen
 • mat tips för att sluta röka
 • biverkningar av estratest
 • hur man får sjukförsäkring nu
 • hur man hittar kostnadseffektiv hälso-och sjukvård
 • depression fakta för barn
 • öronvax avlägsnande tips
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com