tips för en frisk lever & njure

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-06-27
Som den näst största organ i kroppen, utför lever hundratals uppgifter dagligen. Det filtrerar allt som rör din hud, går in i munnen eller andas in genom näsan. Den lagrar och frigör vitaminer och kan även fungera när en stor del blir smittade eller tas bort. Likaså njurarna utföra vitala funktioner, däribland städning och filtrering ditt blod för att avlägsna skräp, kontrollera blodtryck och surhet och stimulera produktionen av röda blodkroppar

frisk lever Tips

behålla en normal vikt och höjd-förhållande och body mass index. Cirka 75 procent av överviktiga människor har en fettlever, vilket kan leda till leversvikt, levercancer och skrumplever.

Hepatit A och B är två av de vanligaste levern infektioner, så om du inte har utsatts för antingen en före, få vaccin för att undvika att själv i riskzonen. Hepatit A-vaccin kräver två skott, medan B-sorten kräver tre, det finns också ett kombinerat vaccin som heter Twinrix som inokulat dig mot båda typerna.

Skär ner på mängden alkohol du dricker, eller inte dricka det alls. Levern har alkohol problem med att behandla, och vissa människors lever är mer känsliga för konsekvenserna av alkohol. Risken för en skadad lever beror på mängden och hur länge en person dricker. Den föreslagna högsta alkoholintag är en till två drinkar per dag. />
Sluta röka och minska din exponering för passiv rökning. Rökare har en högre risk för levercancer, och till och med vardagliga objekt som hårspray och rengöringsprodukter kan leda till kronisk leversjukdom med tiden. Vid hantering av sprayer, thinner eller något annat med en kemisk komponent, arbetar i en väl ventilerad plats och överväga täcker huden eller bär en mask eller handskar.

Frisk njure Tips

Diabetes är nr 1 orsak av njursvikt, vilket motsvarar nästan hälften av alla njur-misslyckande fall. Sänka risken för typ 2-diabetes genom att utöva fyra eller fem gånger i veckan och äta mat med mycket näring och vitaminer, men lite fett eller raffinerat socker. Om du redan har diabetes, minskar dina chanser att få njursjukdom genom att kontrollera ditt blodsocker.

Högt blodtryck är ansvarig för en av fyra njure misslyckanden och är den näst vanligaste orsaken till kronisk njursjukdom. Kontrollera ditt blodtryck ofta och hålla det lägre än 130/80. Extra vätska höjer blodtrycket, så om du har högt blodtryck, din läkare kan rekommendera ett diuretikum. Utövar regelbundet och undvika tobak och alkohol som också minskar risken för hypertoni.

Previous:nothing Next:spädbarn viktminskning

Relaterade artiklar


 • den bästa staten att leva i med astma
 • hur man kan förstå vad som orsakar ett lågt antal lymfocyter
 • kronisk feber hos barn
 • vad är en vårdgivare säkerhetsutredning?
 • sig att slappna av vid slutet av en hektisk dag
 • graviditet övningar med pilates boll
 • hjärnans plasticitet övningar
 • hur man ska behandla graviditetsdiabetes (GDM)
 • naturläkemedel för hyperaktiva barn
 • hur man har kul träning med dina barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com