typer av IUD preventivmedel

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-06-27
I dagens samhälle, många kvinnor vill ha effektiva, långsiktiga preventivmetoder att de inte behöver tänka på att ta varje dag. Även p-piller är effektiva, en del kvinnor, särskilt de som vill flera år av fortsatt skydd, föredrar en metod som kräver mindre arbete och schemaläggning. Med en spiral implanterad i livmodern är ett utmärkt sätt att undvika graviditet utan att behöva komma ihåg att ta p-piller varje dag

Vad är en ? IUD

En spiral eller spiral, är en liten, T-formad bit av material som sätts in i en kvinnlig livmoder av en kvalificerad läkare som hindrar graviditet under en längre tid-vanligen upp till fem år . Det kan dock tas bort av läkaren om kvinnan önskar bli gravid innan fem år har gått.

Vilka typer av spiral: s finns det?

I USA finns det två typer av medicinsk spiral tillgängliga. En typ är gjord av plast och innehåller en låg dos av hormoner som liknar dem som används i p-piller, medan den andra är gjord av koppar och inte släppa hormoner.

Båda typerna av Spiralen måste sättas av en läkare eller läkare och är tillgängliga genom recept. Under insättningen är enheten tillplattad i ett speciellt instrument som används för att tränga in i livmoderhalsen, eller öppning i livmodern. Väl inne kan läkaren släppa ett gångjärn som gör att spiralen att ta sin T-form.

Plast, hormonfrigörande spiral

Plast, hormonfrigörande spiral, som namnet varumärken Mirena, är små plast apparater som innehåller hormoner som de som finns i p-piller.

Den här typen av spiralen fungerar på två sätt-dels genom att släppa hormoner som förhindrar ägglossning, liksom andra former av hormonella preventivmedel. T-formen på enheten kan också hindra spermierna från att komma in i äggledarna, där befruktningen vanligtvis inträffar.

Som med alla spiraler, är denna typ som införs genom en läkare eller familjeplanering utövare. Det är oftast in under en kvinnas period eftersom detta gör insättning lättare på grund av att livmoderhalsen något öppnas under menstruationen.

Koppar spiral

Koppar spiral, som har liknande struktur av plast, innehållande hormoner spiral , görs uteslutande av koppar och förhindra graviditet med en annan mekanism.

varumärke av koppar spiralen i USA är ParaGard. ParaGard fungerar genom att använda koppar, som stör förtjockning av livmoder vävnad i livmodern, för att förhindra graviditet. Liksom plast spiralen, hindrar det också spermier kommer in i äggledarna.

Andra överväganden

Båda formerna av spiralen är 99% effektivt för att förebygga graviditet.

En högre risk för spotting, tyngre än vanligt perioder och ökad menstruation kramper är vanligt med spiral användning.

För innehållande hormoner spiral, finns en ökad risk för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt, eftersom det är med någon form av hormonella preventivmedel, inklusive p-piller. Om du röker kraftigt eller är över 35 är denna risk ökat. Det rekommenderas starkt att du inte röker när du är på hormonella preventivmedel av något slag.

I sällsynta fall att du är att bli gravid medan du använder en spiral, konsultera en läkare eller sjuksköterska omedelbart. Att ha en spiral inopererad ökar sannolikheten för Tubal graviditet, så det är viktigt att du får läkarvård så snart som möjligt.

För hjälp med att avgöra vilket som är rätt för dig, rådgör med din läkare eller familjeplanering klinik.

Previous:nothing Next:symtom av Enterococcus faecium hjärnhinneinflammation

Relaterade artiklar


 • botemedel för ischias
 • kundvagn täcka instruktioner
 • kall & sinus huskurer
 • farorna med ett foster Doppler
 • hur man kan minska smärtan från en skada med tekniker smärtlindring
 • hur levern fungerar
 • hem drog avgiftning
 • hem rättsmedel för barn med urinvägsinfektion
 • hur man känner igen en hälso-eller medicinsk nödsituation
 • hur man gör puberteten gå fortare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com