vad som orsakar oregelbunden menstruationscykel?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-06-19
Menstruation förekommer hos honor från den tid de är i tonåren tills de når klimakteriet. Majoriteten av kvinnor har en regelbunden cykel som inträffar som ett urverk varje månad, med undantag för när de är gravida. Några kvinnor har oregelbundna cykler som kan vara orsak till larm och kan ange ett allvarligt medicinskt tillstånd

genomsnittlig cykel

Den genomsnittliga cykel längd är 28 dagar. Det är dock vanligt att kvinnor har en något längre eller något kortare cykel beroende på deras livsstil. Under de första åren av cykling, det är inte ovanligt att gång mellan omgångarna för att hålla längre än normalt. Med tiden kommer de flesta kvinnor märker att deras menstruationer blir mer reglerad och kan spåras med hjälp av en kalender. Kvinnor med en vanlig cykel är mer benägna att bli gravida än någon som inte har en regelbunden menstruation.

Vikt /Motion

Det är visat att idrottare har en ökad chans att ha oregelbundna menstruationer på grund av deras ökade aktivitet. I tonåring idrottare, det är inte ovanligt att deras cyklar att börja mycket senare i livet. Ett exempel på detta kan ses i kvinnliga gymnaster som ofta inte börjar sitt barnafödande år tills de inte längre konkurrenskraftiga. Kvinnor med anorexi och andra ätstörningar kan uppleva oregelbundna cykler, eller de kan stanna helt på grund av den försvagade tillstånd av kroppen. Å andra sidan har kvinnor som är överviktiga eller som upplevde en snabb viktminskning kan även ha en oregelbunden cykel.

Polycystiskt ovariesyndrom

polycystiskt ovariesyndrom drabbar en stor andel kvinnor. Kvinnor som upplever PCOS inte har en normal cykel eftersom hormonnivåerna inte tillåter ägglossningen att ske eftersom det skulle i någon utan tillstånd. De som lider av PCOS kan också drabbas av växande av hår på hakan och ovanför överläppen, taggar hud och problem vikt. PCOS behandlas med läkemedel som hjälper till att reglera hormoner. PCOS är en relativt ny skick och kan orsaka problem med mängden insulin som produceras av kroppen.

Graviditet /Amning

Under graviditeten inte kvinnor upplever sin menstruationscykel. Det är inte ovanligt för en kvinna att ha några minimala fläckar under sin graviditet. I händelse av att blödning uppstår under graviditeten, bör kvinnan kontakta sin läkare omedelbart för att försäkra att hennes hälsa och hennes baby är inte i fara. Efter förlossning, kvinnor som inte ammar kan ha oregelbundna cykler för de första månaderna. De flesta kvinnor som inte ammar börjar inte deras vanliga cykel förrän de slutar amma.

Stress

Kvinnor som upptagen karriärer, familjer, ekonomiska problem eller andra ökade påfrestningar kan uppleva att deras cyklar är inte korrekta. Det är inte ovanligt för en kvinna att uppleva ett par månader av oegentligheter under sin fertila period och inte alarmerande. Kvinnor som har oregelbundna cykler på grund av stress brukar inte behöver behandlas av en läkare för sina problem, men om oegentligheter kvarstår ett besök bör bokas bara för att vara en den säkra sidan.

Previous:nothing Next:göra bröst få ont när ägglossning?

Relaterade artiklar


 • att kliva av i Storbritannien
 • vikten av en frisk lever
 • hur man använder ett graviditetstest
 • Hur snabbt kan man bli gravid igen?
 • magsmärtor hos barn
 • migrän behandling för ett barn
 • maleria biverkningar
 • Hur förhindrar spiral graviditeten?
 • Fakta om blöjeksem i spädbarn
 • hjälpa ett barn som hakar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com