hur man förstår varför lederna spricka

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-08-25
Har du någonsin böjde ner för att plocka upp något och hörde ett knakande ljud från knäna? Det hårda, rivning ljud kan få dig att plötsligt känner sig mycket gammal. Den goda nyheten är ljudet av sprickbildning lederna är inte begränsad till äldre personer eller personer med ortopediska problem på sin "sista benet". Sprickbildning i fogarna hörs även hos friska unga människor och kan uppstå av flera olika skäl. Så här förstå varför detta symtom inträffar och vad det innebär

Du behöver:
en stol, säng, soffa eller någon plats att stå där du kan ta din vikt av minst en fot.
Denna övning.


1.
Sprickbildning i leder som knän, armbågar, handleder och armbågar kan uppstå från en normal, icke-artros gemensamt. När du flyttar ett gemensamt såsom knä, senan som alltför och stabilisera ett gemensamt såsom knä flyttas även något som kan skapa ett knakande ljud som den glider på plats igen. Detta är hos människor i alla åldrar och är inte ett tecken på sjukdom eller ortopediska problem, men det kan vara oroande när det händer.
2.
Om sprickbildning i leder som knät är smärtfri, det finns oftast ingen anledning till oro. Å andra sidan, sprickbildning i fogar som är förknippade med smärta, stelhet, eller nedsatt rörlighet kan tyda på bakomliggande gemensamma problem.
3.
En vanlig orsak till sprickbildning i knäleden är ett tillstånd som kallas chondromalacia patella. Detta är ett tillstånd där brosket under knäskålen mjuknar och blir skadad. Detta är mer vanliga i aktiva människor som har något avvikande i sina knä anpassning som gör att knäskålen "spår" på olika sätt orsakar smärta och inflammation. Förutom att knäcka i lederna, kan det finnas knäsmärta när man går upp och ner för trappor och när knästående samt stelhet i lederna. Övningar för att stärka lårmusklerna tillsammans med vila, is och antiinflammatoriska läkemedel vanligen förbättra detta tillstånd. Sjukgymnastik kan behövas i vissa fall.
4.
Sprickor i fogar som är associerad med smärta kan också vara ett tecken på broskskador. Brosk omger normalt ben och är nedsänkt i ett hav av ledvätska att skydda den. Med åldrande börjar brosket försämras-vilket leder till de välkända knakande ljud när huk eller flytta en gemensam snabbt. Detta brukar inte kräva behandling om den inte förknippas med betydande smärta eller stelhet, men kan vara tecken på tidig ledproblem.
5.
När sprickbildning i fogar förekommer ofta tillsammans med stelhet , smärta eller ömhet, kan det vara ett tecken på artros i knäna. Som artros i ett gemensamt såsom knä fortskrider kan det leda till svullnad och gemensamma deformitet slutligen kulminerade i nedsatt ledfunktion. Anytime ett gemensamt som gör en knakande ljud är hård, smärtsamma eller svullna, behöver den utvärdering. Komma tidig behandling av sjukdomar som artros kan bidra till att minska inflammation och ytterligare ledskada.
6.
Nedersta raden? Sprickbildning i fogarna är inte nödvändigtvis ett tecken på sjukdom, men om det spricker och gör ont, är det dags att träffa en läkare.


Previous:nothing Next:hur har hälsosam graviditet

Relaterade artiklar


 • Varför är hjärtsjukdom vanligare hos kvinnor?
 • Painkiller detox
 • hur man ska gå din väg till hälsa
 • vad är meningen med fördomsfull?
 • långsiktiga mål för demens
 • information om microgynon 30
 • Hur vet jag när jag blev gravid?
 • opiater behandling
 • Vicks ånga vakt förångaren instruktioner
 • hur du ställer in Childs överliggande i bilen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com