fördelarna med en frisk lever

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-10-24
För att förstå fördelarna med att ha en frisk lever, är det viktigare att förstå vissa av funktionerna i levern. Levern är det största inre organ i människokroppen och har över 500 specifika funktioner. Om levern inte är vid god hälsa, går det inte att dessa fungerar väl och det blir svårt för kroppen att fungera korrekt. Levern producerar ett antal viktiga enzymer och proteiner, filtrerar bort farliga ämnen eller ändrar dem till en säker substans, kontroller glukos, och lagrar viktiga kroppsliga ämnen.

Filtration

Det mest kända leverfunktionen är att fungera som ett filter för blodet. Levern filter döda röda och vita blodkroppar, gifter, kemikalier, inre skräp och ett antal läkemedel och andra ämnen ur blodet. Detta filtrering är en ständig process, där varje pump i hjärtat passerar mer blod genom levern.

Glykogen Produktion och lagring

Levern är också ansvarig för att lagra flera organ kemikalier som krävs för att kroppen ska fungera ordentligt. Levern producerar och lagrar glykogen, som fungerar som en kortsiktig energikälla för kroppen. Glykogen produceras av levern genom att kombinera långa kedjor av glukos.

Enzym Produktion och lagring

Många enzymer tillverkas och lagras i levern som är avgörande för den mänskliga kroppen att fungera. Alanintransaminas, aspartattransaminas, alkalisk fosfatas och gamma GT transpeptidas är några exempel på viktiga enzymer som produceras och lagras i levern. Dessa enzymer används i en rad olika sätt av cellerna i kroppen för att ge dem möjlighet att fungera och återge korrekt.

Glukos förordning

Glukos är en kolhydrat som ger energi till celler, och levern spelar en stor del i att reglera mängden glukos som finns i blodet vid en viss tidpunkt. Levern avgör hur mycket glukos kan vara kvar i blodet genom att använda några av kroppens glukos i produktionen av glykogen.

Immunsystemet Hälsa

Immunceller i levern bland annat B-och T-lymfocyter som tillhör till det adaptiva immunförsvaret, och KC, NK och NKT celler, som tillhör det medfödda immunförsvaret. Det medfödda immunförsvaret skyddar kroppen från direkta hot mot kroppen, medan det adaptiva immunförsvaret bekämpar specifika sjukdomar med varje typ av cell tilldelas för att stoppa en viss patogen. Eftersom dessa immunceller angriper patogener som passerar genom levern, tar bort den filtrering leverfunktionen dem från blodet.

Previous:nothing Next:hälsotidskrifter för kvinnor

Relaterade artiklar


 • klimakteriet hjälp för män
 • hur lång tid tar plan B arbete?
 • Orsak och symtom på fibromyalgi
 • Homemade Rättsmedel att testa för graviditet
 • laser hårborttagning under graviditeten
 • utveckling av insulinresistens
 • puberteten fakta för flickor
 • akutvård för äldre
 • hur man skapar gynnsamma sovmiljö
 • hur man kan minska barns förkylningar och influensa med en ingrediens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com