hur man hanterar muskelvärk från statiner

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-05-28
Statin läkemedel har revolutionerat behandlingen av högt kolesterol. Inte bara är de effektiva på att sänka kolesterolnivåerna, men de verkar också ha andra hälsorelaterade fördelar. Preliminära studier visar att statin läkemedel kan minska risken för hjärtinfarkt, stroke, grå starr och även cancer. Även om statinerna har sina fördelar, med statin mediciner är inte utan biverkningar. En av de mest frekventa och besvärande effekter av att ta dessa läkemedel är statiner muskelvärk. Vad är det bästa sättet att hantera värk statin muskel
1.
Statiner muskelvärk vanligtvis är mer vanligt när statiner mediciner först startas och kan förbättras med tiden. De kan vara så mild att vissa människor tillskriver dem att "ålderdom" och inte se sambandet mellan sin medicinering och symptom. I andra fall kan muskel obehag vara allvarliga nog för att störa normala aktiviteter. Det kan finnas svårigheter att gå upp och nedför trappor och ben kan trötta ut med minimal ansträngning. Symptomen brukar fullständigt försvinna när statin medicineringen stoppas. I vissa fall kan statin muskelvärk utveckla även efter en person har varit på en statin under en lång tid utan att uppleva några problem.
2.
I de flesta fall statin muskelvärk är obekväma men är inte livshotande. Mycket sällan kan statin muskelsmärta
visar en mer allvarlig muskel tillstånd som kallas rabdomyolys. Rabdomyolys är inflammation i muskeln, vilket kan leda till muskelnedbrytning och skador på njurar och lever. Detta inträffar vanligtvis när högre doser av statiner är föreskrivna eller när statiner kombineras med andra läkemedel. Även detta tillstånd är sällsynt, det kräver omedelbar medicinsk utvärdering. Diagnosen kan göras genom att göra ett blodprov för att kontrollera om kreatinkinas som befriats från skadade muskeln.
3.
Om en person med värk statin muskler kvar på medicin? Om muskelvärk är allvarliga, vissa läkare sluta medicineringen för att se om symtomen försvinner och sedan starta den på en lägre dos. Ett annat alternativ är att byta till en annan statin medicin som kan tolereras bättre. Det finns vissa belägg för att ta tillägget coenzym Q-10 kan hjälpa till med värk statin muskel. Statiner är kända för att sänka nivåerna av coenzym Q i kroppen och orsaka en del läkare rekommenderar dem för personer som tar statiner läkemedel. Det har varit några stora studier för att bekräfta att de gör lägre incidens av värk statin muskler. Även coenzym Q-10 kosttillskott verkar vara säker, kan de vara dyra.
4.
nedersta raden? Även om det kan vara frestande att stoppa statiner när muskelvärk utveckla, bör detta inte ske utan att väga fördelar och risker. Statiner är ganska effektiv på att sänka kolesterolnivåerna och för vissa människor med mycket högt kolesterolvärde räknas, att få kolesterolnivåer ner och minska risken för hjärtinfarkt eller stroke kan vara en prioritet. Växla till en annan statin medicin eller en annan klass av kolesterolsänkande läkemedel kan vara ett alternativ i vissa fall. Det viktigaste är att få medicinsk rådgivning både för att utesluta allvarligare problem som rhabdomyolys och att diskutera andra behandlingsalternativ om statiner muskelvärk kvarstår.


Previous:nothing Next:hur man hittar svar på medicinska frågor

Relaterade artiklar


 • myter om kön bebisar
 • hur man får matkuponger snabbt (nu snap)
 • Hur sluta röka
 • effekterna av nikotin på blodkärlen
 • hur man hittar svar på medicinska frågor
 • felsökning av en blodtrycksmätare
 • de delar av matsmältningssystemet
 • hur man kan sluta röka under graviditeten
 • hur man kan sluta röka cravings
 • vad som orsakar en hög PSA nivå?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com