pediatriska celiaki symtom

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-06-02
Celiaki är en autoimmun sjukdom som gör att en person tål gluten, som är ett protein som finns i vete, korn och råg. När någon med celiaki suger gluten, det villi (liten utskjutande delar) som klär tunntarmen skadas. Dessa skador stör absorptionen av näringsämnen. Föräldrar och vårdgivare bör vara medvetna om den pediatriska symptom på celiaki, eftersom det är viktigt för ett barn med celiaki för att starta en glutenfri diet så snart som möjligt

Underlåtenhet att trivas

Barn som inte upp i vikt i normal takt får diagnosen "underlåtenhet att frodas. " Barnläkare kommer att noggrant följa ett barns utveckling i ett diagram, och om vikten understiger den 5: e percentilen, då finns det utrymme för oro. Barn med celiaki kommer ibland har problem upp i vikt eftersom de inte tar till sig rätt mängd näringsämnen. När en glutenfri diet följs, bör barnet börjar gå upp i vikt på en mer normal takt.

Kronisk magproblem

Glutenintolerans är ett tillstånd som påverkar hela matsmältningssystemet. Vanliga pediatriska symtom är magont, diarré, uppblåsthet och minskad aptit. Dessa symtom kommer att vara svårare efter ett barn äter mat som innehåller mycket gluten. Kroniska magproblem, liksom alla andra celiaki symtom sjukdom, bör uppmärksammas av barnets barnläkare.

Försenad pubertet

Genom att påverka absorptionen av näringsämnen, påverkar celiaki mycket ett barns ben ålder och hormon nivåer. Det är därför puberteten kan bli fördröjd i vissa fall. Om en flicka inte har några bröst utveckling genom 13 års ålder, är hennes pubertet anses försenad. Pojkar anses försenas om de inte har någon utvidgning av testiklarna efter ålder 14.

Dental emaljdefekter

En tandläkare kan vara den första personen att misstänka ett barn har celiaki, eftersom skadade tandemaljen är vanligare hos dem med detta villkor. Tecken på emalj problem är missfärgning, grov textur och djupa spår. Ibland kan ett barn med celiaki uppvisar tandbesvär och inga andra symptom.

D-vitaminbrist

Vitamin D är en av de viktigaste näringsämnena för ett växande barn, eftersom det hjälper att växa sig starka ben. Barn som har en skadad tunntarmen av celiaki kan lätt bli brist på vitamin D. Detta är oroväckande, eftersom brist kan leda till rakitis, benskörhet och multipel skleros.

Dermatitis herpetiformis

Många barn och vuxna med celiaki har en relaterad tillstånd som kallas dermatit herpetiformis. Detta är en hudsjukdom som orsakas av en allergi mot gluten. De som lider av eksem herpetiformis kommer att utveckla kliande utslag när de rör eller äter gluten.

Previous:nothing Next:prostata behandlingar

Relaterade artiklar


 • barn beteende modifiering
 • hur man använder älska terapi för att sluta röka
 • hur man uppmuntrar barn att inte börja röka
 • vad är kamomill?
 • Vad gör det kardiovaskulära systemet?
 • hur man ska behandla rökare hosta
 • hur man kan sluta röka
 • hur man får matkuponger snabbt (nu snap)
 • Hur sluta röka
 • hur man förbereder sig för att stoppa eller sluta röka
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com