sunda matvanor planer för gravida kvinnor

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-06-30
Gravida kvinnor behöver vara uppmärksamma på sin kost så att de intaget en tillräcklig mängd kalorier och näringsämnen för sig själva och sina växande bebisar. Välja en mängd olika livsmedel från olika livsmedelsgrupper kommer att ge vitaminer och mineraler som behövs för en hälsosam graviditet

näringslära grunder

. En gravid kvinna, som vilken kvinna som helst måste en viss tilldelning av näringsämnen i hennes dagliga äta. En gravid kvinna behöver cirka 70 g protein och 2. 300 kalorier (2. 000 under första trimestern) varje dag, och inom dessa kalorier måste ta i vitaminer och mineraler för att leverera både henne och hennes växande barn. Det är viktigt att äta näringsmässigt tät livsmedel när så är möjligt-mat aversioner kan utlösa förödelse på din kost planer, och det är där prenatal kosttillskott kommer in Var uppmärksam på de näringsämnen du äter. Du behöver ca 27 mg järn, 1. 000 mg kalcium och 1. 000 mikrogram folat eller folsyra varje dag. Få din dagliga behov av att äta en varierad hälsosam mat.

Mat grupper

En gravid kvinna bör äta flera portioner av olika mat grupper för en hälsosam kost. Till exempel bör du äta sex till nio portioner av korn varje dag för att få energi, fibrer, järn, B-vitaminer och protein. Ät minst fem portioner frukt och grönsaker-särskilt gröna bladgrönsaker, som näringsmässiga stormakter-för att få vitamin A och C, kalcium, folat, järn, kalium och andra viktiga näringsämnen. Ät minst två portioner av proteinrika livsmedel som kött, ägg, nötter och bönor för att få protein, B-vitaminer (särskilt B12) och järn. Ät minst fyra portioner av mejeriprodukter per dag för att få kalcium, vitamin A, vitamin D och protein.

Om du är vegan eller laktosintoleranta, öka ditt intag av gröna bladgrönsaker och rikliga källor av protein, och se till att få ut i solen i 15 minuter om dagen så att din hud att syntetisera vitamin D .

Vatten är inte tekniskt ett näringsämne, men det är viktigt att din kropp fungerar och kommer också att hålla dig från svullnad för mycket och bli förstoppad i senare graviditet. Drick minst 48 oz. vatten eller andra icke-koffein, alkoholfri vätska för att hålla hydrerad och transportera näringsämnen i hela kroppen.

Omega-3 fettsyror är viktiga för hjärnans utveckling, dessa finns i fisk, valnötter, soja och rapsolja. Annars finns det inga särskilda krav för fetter, välj omättade fetter och oljor med måtta

Exempel Plan

Här är två exempel äta planer för en gravid kvinna.

Dag 1

Frukost: havregrynsgröt med valnötter och russin eller hackade äpple
Mellanmål: Yoghurt och ett päron
Lunch: Rueben smörgås och morotsstavar
Mellanmål: Grönsaker och hummoss
Middag: linssoppa och fullkorn bröd
Mellanmål: Orange och handfull mandlar

Dag 2

Frukost: Äggröra och hel- korn toast
Mellanmål: frukt smoothie
Lunch: Vegetabiliska stekt ris och kokt broccoli
Mellanmål: Bagel toppad med ost, avokado och tomat
Middag: Burritos med fullkornsris tortillas och bladgrönsaker
Mellanmål: Apple med jordnötssmör

Previous:nothing Next:tips om hur man blir gravid fort

Relaterade artiklar


 • hur man kan sluta röka under graviditeten
 • vad är orsakerna till hypokalcemi?
 • hur att dra sig ur CYMBALTA
 • Hur sluta röka en gång för alla!
 • om träning under graviditeten
 • hur man kan stoppa en blödning klippa
 • hur man lever med en rökare
 • hur man kan stoppa plåga dig själv med att vilja sluta röka.
 • Hur utvecklar högt blodtryck?
 • vad som väntar efter visdom tänder tagits bort
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com