vad är perceptuella anpassning?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-06-02
Perceptuell anpassning sker löpande, och spela en roll i de flesta varje verksamhet en person engagerar sig i under hela dagen. Dessa är främst automatiska processer som kräver kroppen och sinnet att ta emot och bearbeta inkommande stimuli och agera därefter. Utrymme, tid och visuella stimuli är några av de områden inom vilka anpassningar ske

Identification

Perceptuell anpassning är en Konceptet baseras på sensorisk medvetenhet och hur den förändras för att passa förändrade stimuli. I sin mest grundläggande form, börjar det med en tröskel intryck, vilket är graden av stimulans som krävs för medvetenheten om en stimulans att registrera sig. Fortsatt kontakt ger sinnesreceptorer att bli acklimatiserad till dess närvaro. När detta händer har receptorer anpassas, och så blir mindre känsliga och mindre medvetna om stimulans. Anpassningar som görs inom ramen för det dagliga världen är mer komplex. Rum, tid, schema kropp, auditiv och visuell anpassningar pågår processer som sker under hela dagen.

Spatial Anpassningar och Body scheman

Spatial anpassningar och kropp scheman är de mest automatiska justeringar, eftersom dessa sensoriska processorer är utbildade och konditioneras vid ung ålder. Rumslig orientering behövs för en person att förflytta sig. Spatial anpassningar uppstår när man går upp en lutning, eller genom ett trångt rum. Spatial sinnesintryck är kontinuerlig och förändras under hela dygnet.
Body scheman har att göra med personens medvetenhet om sin kroppsuppfattning och där det är placerat i förhållande till föremålen omkring henne. Som person rör sig genom ett rum, fungerar detta schema medvetenhet med sensoriska receptorer syn, beröring och ljud.

Tid Anpassning

Tid anpassningar är också automatisk, i samarbete med dagsljus och mörkrets inbrott cykler som den ram inom vilken dessa anpassningar ske. Inom loppet av en dag, individer strukturera sin verksamhet enligt dagens längd, och behov överlevnad som tjäna pengar. Kroppen har också sin egen biologiska klocka, som kallas dygnsrytm, dessa rytmer överensstämmer med dagsljus och nattetid scheman. Kroppens dygnsrytm är förknippade med den sömncykler och övergripande energinivåer. Ett exempel på hur störningar i tid anpassningar påverkar kroppen kan ses när en person går från en tidszon till en annan. Termen "jetlag" används för att beskriva hur kroppen känns tills dess interna klocka anpassar sig till förändringen i tidszoner.

Visual Anpassning

Visual anpassningar har att göra med ögonen förmåga att anpassa sig till förändringar i ljusintensitet i ljusa, mörka eller kolsvart inställningar. Detta händer som ett resultat av en rad kemiska reaktioner som sker inom stavar och koner inuti ögonen. Anpassning effekter kan ses när en person går från ett starkt upplyst inställning till en av totalt mörker. Den tid det tar att anpassa sig till den mörka är den tid det tar för en kemikalie som heter rhodopsin att fylla stavar och koner. När en person går från en mörk inställningen till en ljus, vänder processen.

Hjärnans plasticitet

hjärnans plasticitet --- även känd som neuroplasticity --- representerar hjärnans förmåga att tillägna sig nya kunskaper och färdigheter genom undervisning eller erfarenhet. Detta är en form av anpassning som kräver det neurala kretsar inne i hjärnan att omorganisera så att nya sensoriska upplevelser kan upplevt och lärt. Dessa processer äger rum i hjärnbarken delen av hjärnan. Kognitiva funktioner --- logik, resonemang, dom --- förlita sig på hjärnans förmåga att ta emot nya upplevelser. Hjärnans plasticitet påverkar också en persons minneskapacitet, och deras förmåga att lära sig ny information.

Previous:nothing Next:pediatriska celiaki symtom

Relaterade artiklar


 • Hur sluta röka
 • felsökning av en blodtrycksmätare
 • vad är blodtryck som mäts med?
 • myter om gul karamellfärg
 • hur man kan sluta röka
 • pediatriska celiaki symtom
 • Hur utvecklar högt blodtryck?
 • Hur sluta röka cigaretter
 • hur man nytta av att dricka renat vatten
 • vad som orsakar en hög PSA nivå?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com