Hur man använder en tonometern

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-07-09
Intraokulära trycket mäts genom en tonometern. Tonometrar används för att mäta trycket i insidan av ögat. Trycket mäts genom att registrera motstånd hornhinnan när trycket släpps ut på den. Ögonen är vidgade och bedövas innan trycket mäts med en tonometern. Instrumentet används för att diagnostisera glaukom och för att övervaka trycket i ögat hos en patient som lider av glaukom

Du behöver:.
Anesthetic öga dropsApplanation (Goldmann) tonometern orElectronic Indrag tonometern orAir puff (nr Kontakt) tonometern orIndentation (Schiu00F8tz) tonometern .


1.
Använd en tonometern av två skäl. Den första anledningen är att kontrollera trycket inne i ögat vid en rutinmässig ögonundersökning. Denna kontroll visar om patienten löper risk för glaukom. Den andra anledning att använda ett tonometern är samtidigt behandla glaukom. En tonometern bör användas för att övervaka trycket i ögat av en patient som lider av glaukom för att se om medicineringen håller trycket i ögat under en önskad viss nivå.
2.
Använd tonometern enligt typ. För en Applanation Tonometer en sond försiktigt placeras direkt på ett sövda hornhinna. En elektronisk tonometern bör också placeras direkt på ett sövda hornhinnan och behandlingen bör tas från den lilla datoriserade skärmen. Det ingen kontakt luft puff tonometern får inte röra vid hornhinnan och bör användas för oroliga patienter. För en Indrag (Schiolz) Tonometer bör kolven tillämpas med ett lätt tryck på hornhinnan för att få en behandling.
3.
Berätta för patienten att få förberedda innan tonometern kan användas . Patienten ska inte dricka vatten eller vätska minst två timmar före testet. Patienten ska inte dricka alkohol minst 12 timmar före testet och marijuana bör inte rökt minst 24 timmar före testet. Patienten skall ta bort kontaktlinser och bör inte bära kontaktlinser för minst två timmar efter provningen. Råda patienten att få ett par läsglasögon för att läsa efter provningen. Åtsittande kläder bör inte bäras runt halsen.
4.
Använda ögondroppar för att göra hornhinnan bedövad och att vidga ögat. Be patienten att sitta mot maskinen vilar hakan mot det stoppade stöd och att titta rakt. Om en ingen kontakt tonometern används bör puff av luft blåses in i patientens öga. Ta så många avläsningar som krävs till en korrekt avläsning erhålls.
5.
Kontrollera instrumentet eller visa skärmen för resultat. Från 10 till 21 ml av kvicksilver kommer att beteckna en normal läsning. En läsning som är större än 21mm Hg är onormal och måste behandlas. Trycket är högre för kvinnor än för män. Som patient blir äldre, öga trycket ökar.

Tips och varningar


 • Patienten ska inte klämma eller gnugga ögonen i minst 30 minuter efter ingreppet. En återkommande tonometern prövning krävs för optiska hälsa. Patienten ska försöka att inte hosta eller blinka under förfarandet.
 • tonometrar kan repa hornhinnan. Vissa patienter är allergiska mot bedövningsmedel ögondroppar. Vid jämförelse med kontakt tonometrar, den, "Ingen Kontakt" Tonometer inte ger en korrekt behandling.


 • Previous:nothing Next:hur man använder dostinex

  Relaterade artiklar


 • hur man hanterar blödning i din post-menstruationscykeln
 • vad är blodtryck som mäts med?
 • Hur utvecklas ett barn?
 • orsakerna till svår mensvärk
 • tecken på tidig graviditet: spottar
 • äldreboende säkerhetsåtgärder
 • lindriga utvecklingsstörning symtom
 • om träning under graviditeten
 • hem rättsmedel för diarré under graviditeten
 • hur man använder dostinex
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com