vad är en doppler test?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2014-08-10
En Doppler test använder ultraljudsvågor för att bedöma rörligheten för blodet genom blodkärlen. Det används som en förebyggande åtgärd för sjukdomar såsom stroke. Doppler test som vanligtvis används på de stora vener och artärer i ben, armar och hals. Det är också används för att hitta blodproppar som, om de bryter lös, kan vara dödlig

Funktion

. Under en Doppler test, är en enhet hålls över huden. Denna enhet sänder och tar upp ljudvågor. Förflyttning av blodet orsakar förändringar i tonhöjd. Men när blodet inte är i rörelse, ändrar detta inte tonhöjd. När det finns något fast i blodet, till exempel en blodpropp, kommer ljudvåg studsa på det. Denna information matas in i en dator, som sedan skriver ut ett foto eller ett diagram.

Typer

Det finns fyra typer av Doppler tester. Den kontinuerliga vågen Doppler kontroller för de förändringar i tonhöjd. Denna typ görs via en bärbar maskin och kan producera snabba resultat. Duplex Doppler ger en bild av inte bara blodkärl men organ runt mätplatsen. The Color Doppler ger en bild av farten och riktningen i blodflödet. Den nyaste testet är det Power Doppler, som är det mest kraftfulla. Den producerar bilder av blodprov fartyg insidan av organ.

Fördelar

Förutom blockeringar i blodkärlen, kan ett Doppler test användas för att berätta för en gravid mamma om hälsa hennes barn, såsom blodflödet i moderkakan och navelsträngen. Det är också användas för att utvärdera åderbråck, har kontrollera halten av arteriell plack och människor övervaka redan haft en stroke. Doppler tester används också ofta för personer drabbade med sickle-cell anemi.

Test

Din läkare kommer be dig att avstå från nikotin användning under några timmar före testet eftersom nikotin orsakar sammandragning av blodkärl och kan mar testresultaten. En Doppler utförs av en radiolog eller en sonographer. Läkaren kommer vanligtvis att be dig att ta bort de flesta av dina kläder för testet. Läkaren kommer att gälla gel till området av kroppen de granskar. Testet varar vanligtvis en halvtimme till en timme.

Risker

men det finns inga risker med Doppler testet, det finns några faktorer som kan orsaka felaktiga resultat. Bones nära det område som prövas eller överflödig gas i tarmen kan störa resultaten. Även människor som är feta, oförmögen att sitta stilla eller har hjärtrytmen frågor kan också ge dig ett resultat som inte är helt korrekt.

Previous:nothing Next:vad som orsakar svullna?

Relaterade artiklar


 • äldreboende säkerhetsåtgärder
 • typer av arbetskraft övningar under graviditeten
 • hem rättsmedel för diarré under graviditeten
 • hjärtsvikt hosta symtom
 • hur man detox efter att sluta röka och förbli sluta
 • sammanfattning av graviditeten stadier
 • Hur påverkar menstruationscykeln vikt?
 • hur att dra sig ur CYMBALTA
 • diet tips för kvinna som har för avsikt att bli gravid
 • slutskede av graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com