om Mirena spiral

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-09-04
Mirena är ett litet preventivmedel att läkaren in i din livmoder. Det frigör ett hormon som kallas levonorgestrel, men det befriar inte så mycket hormon som p-piller. Det är 99% effektiv som en form av preventivmedel. Många kvinnor gillar det eftersom de inte behöver komma ihåg att ta ett piller varje dag, och det varar i fem år. Ett annat plus är att så fort det tas ut, kan du bli gravid igen, det behöver inte ta månader att befria kroppen av hormonet

Funktion

Mirena inte sätta levonorgestrel in i livmodern, men det finns flera sätt som det kan förhindra befruktning. Det får inte låta spermierna komma till din ägget när det släpps eller ens göra det slem på livmoderhalsen så tjock att spermierna helt enkelt inte kan komma igenom. Det kan också göra som täcker på livmodern tunn för att undvika ägg implantation. Det får inte heller låta ägget släpps alls effektivt stoppa kroppen från ägglossning. Läkare vet inte exakt hur Mirena förhindrar graviditet, men de tror dessa kan vara orsaker.

Route

Mirena implanteras i livmodern av din läkare. Det är mycket liten och formad som en liten bokstav T. Det böjar lätt, och det har ett snöre fäst vid den, för att längre fram, kan det lätt att ta bort.

Biverkningar

Mirena vanligen inte orsaka biverkningar eftersom det har en så liten dos av hormonet, men det är möjligt att komplikationer kan uppstå. Mindre allvarliga biverkningar kan inkludera huvudvärk, orolig mage, svampinfektion, hudirritationer och liten eller ingen perioder. Mer allvarliga biverkningar inkluderar en blodpropp i hjärtats kranskärl, eventuellt kan leda till hjärtinfarkt eller död, en blodpropp i lungorna, eller en blodpropp i hjärnan och orsaka stroke eller död. Spiralen också kunde slita ut ur livmodern och orsaka andra problem i din buk /bäckenregionen, så det är viktigt att rapportera alla onormala smärta med din läkare.

Varning

Om du är allergisk på något sätt att hormonet levonorgestrel, bör du inte använda Mirena. Om du är gravid eller blir gravid medan du använder Mirena, måste du omedelbart kontakta din läkare. Den bör inte användas om du tidigare haft blodpropp eller blödningar, utan en specifik diagnos. Om du har problem med lever, eller om du har haft bröstcancer, återigen du inte ska använda Mirena.
Din läkare kommer att behöva se dig mer noggrant om du har en historia av psykisk sjukdom, om du ammar eller om du bär linser.

Överväganden

Du kommer att vilja ha regelbundna, årliga hälsokontrollerna med din läkare för att se till att spiralen fungerar bra och inte orsaka några problem. En gång i månaden, måste du känna efter strängen på spiralen, som vanligtvis hänger ner i slidan. Det är viktigt att du känner efter strängen, för om du inte hittar det, kan det innebära att du behöver använda någon annan form av preventivmedel tills du kan se din läkare. Naturligtvis rapportera eventuella avvikelser eller problem med din läkare, till exempel om du har gått upp i vikt eller är onormalt uppblåst, har gulsot, urin som är mörk till färgen, synproblem, huvudvärk eller tecken på blodproppar. Upp i vikt kan betyda att du behålla vätska, och detta kan vara ett problem i samband med spiralen. Kom också ihåg att Mirena bara skyddar dig från att bli gravid, det kommer inte att skydda dig från upphandlande en könssjukdom som hiv.

Previous:nothing Next:rättsmedel för magkramper hos barn

Relaterade artiklar


 • hur man gör människor att sluta röka
 • biverkningar av Pulmicort Respules
 • vad som väntar vid 28 veckor gravid
 • hur man lever med en rökare
 • typer av äggledaroperation
 • Suboxone faq
 • diet tips för tonåringar
 • hur du tar en andningsfrekvens
 • graviditetsillamående behandlingar
 • naturliga naturläkemedel för klimakteriet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com