hur man förstår vad som orsakar svimning efter att ha ätit

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-10-08
Svimning kan vara en skrämmande upplevelse och även lite pinsamt om den förekommer i en offentlig miljö som t. ex. en restaurang. En av de vanligaste gånger för en person att svimma är efter att ha ätit en stor måltid på en restaurang eller hemma. Även om detta kan hända endast sällan efter att ha ätit en ovanligt stor måltid, för vissa människor kan det vara en vanligt förekommande. ? Vad orsakar svimning efter att ha ätit
1
Svimning efter att ha ätit oftast resultat från ett tillstånd som kallas postprandial hypotension. Detta är ett tillstånd där blodtrycket sjunker plötsligt efter att ha ätit en måltid. Varför händer detta? När en stor måltid äts, är blodflödet omdirigeras till mage och tarmar för att hjälpa till med processen för matsmältning. Eftersom hjärnan och resten av kroppen fortfarande behöver blod och syre, blodkärlen ihop sig oftast och hjärtat snabbar på något för att säkerställa blodflöde till hjärnan. I en person med måltid hypotension, blodkärlen inte ihop sig och blodtrycket sjunker, vilket resulterar i svimning efter att ha ätit en måltid.
2.
Svimning efter maten är vanligare hos äldre personer och är mindre vanliga i yngre individer. Kompensationsmekanismen som gör att blodkärlen drar ihop sig när blodflödet omdirigeras till tarmarna kanske inte fungerar lika bra hos äldre individer. Svimning efter maten är också vanligare hos diabetiker och personer som har vissa neurologiska sjukdomar
såsom Parkinsons sjukdom som kan förändra nervbanor som signalerar att blodkärlen drar ihop sig. Svimning efter maten är också vanligare hos personer som är uttorkade eller blodbrist.
3.
Hur är det fastställt att postprandial hypotoni orsakar svimning efter maten? Det bästa sättet att berätta är genom att ta ett blodtryck innan de äter och var tjugonde minut efter måltiden i två timmar. Hos personer med måltid hypotension, är ett blodtrycksfall ses vanligen inom två timmar för att äta, oftast inom de första trettio minuterna.
4.
Hur är en person som upplever svimning efter äter bäst behandlas? Det är viktigt att synas med en läkare för att utesluta mer allvarliga orsaker till svimning som ett underliggande hjärtproblem. När det är fastställt att svimning beror på postural hypotension, kan enkla livsstilsförändringar göras. Måltid storlekar bör hållas små och ätas långsamt. Alkohol och höga kolhydratrika måltider bör undvikas eftersom de kan göra problemet värre. Koffein kan minska risken för svimning efter att ha ätit genom att stimulera förträngningar blodkärl så länge den konsumeras med måtta. Vissa mediciner, särskilt blodtryck och hjärta läkemedel, kan göra svimning efter att ha ätit mer sannolikt. Undvik att ta dessa mediciner runt måltiden.
5.
Genom att göra dessa livsstilsförändringar under en läkares vård, kan risken för svimning efter att ha ätit minskas i de flesta fall.


Previous:nothing Next:cancertumör behandlingar

Relaterade artiklar


 • smärtstillande biverkningar
 • Vilka är de behandlingar för klubben fötter?
 • vad som orsakar infektioner tå?
 • mat att äta för att bekämpa svampinfektioner
 • hur man förstår riskerna med att bära flip flops
 • vad är blodtryck som mäts med?
 • myter om gul karamellfärg
 • sömnapné hos små barn
 • naturlig kost för barn med ADHD
 • Vad är alla tecken på graviditet?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com