risk för långvarig hormonbehandling

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-10-03
Hormonbehandling var allmänt används för att behandla klimakteriebesvär hos kvinnor tills ett flerårigt studie av Women's Health Initiative, som inleddes 2002, hittades några problem. Riskerna med att använda långsiktiga hormonell substitutionsterapi är bröstcancer, pankreatit, gallsten, blodproppar och stroke.

Med uppkomsten av klimakteriet och äggstockarna börjar att minska sin produktion av östrogen och progesteron. Denna nedgång i hormoner stoppar mens och kvinnans förmåga att få barn. Det kan orsaka problem såsom varm blinkar, humörsvängningar, sexuell dysfunktion, depression och benskörhet. Under många år använde läkarna hormonersättningsterapi att komplettera sjunkande nivåer av östrogen .

Kliniska prövningar

Women's Health Initiative genomförde en klinisk prövning som började 2002 som fann hormonbehandling ofta ställda mer hälsorisker än fördelar för kvinnor. Oroad över dessa risker, blev läkare mindre benägna att förskriva långsiktiga hormonersättningsterapi. Dessutom ungefär två tredjedelar kvinnor på hormonbehandling avbrytas dess användning, ibland utan att rådfråga sin läkare.

Effekter

östrogen, som ofta används i hormonersättningsbehandling, har många fördelar. Det är fortfarande en av de mest effektiva behandlingarna för att lindra typiska klimakteriebesvär såsom värmevallningar, nattliga svettningar och vaginala frågor, bland annat torrhet, klåda och sveda.

Enligt Kronos tidig Östrogen Prevention Study, kan östrogen minska risken för hjärtsjukdom, om den tas under de tidigaste åren efter menopaus.

Risker

En risk i samband med långvarig hormonbehandling terapi är en ökad förekomst av bröstcancer. När användningen av östrogen upphör dock, minskar risken. Risken för bröstcancer med typiska hormonersättningsbehandling som kombinerar östrogen med syntetiskt progesteron är mycket låg, 20 fall mer än den förväntade 1. 250 per 10. 000 kvinnor under en femårsperiod.

Kvinnor som har höga triglyceridnivåer har en ökad risk för pankreatit om de tar muntlig östrogen med eller utan progesteron. Alla kvinnor har en ökad risk för gallsten om de tar hormonersättningsterapi.

Blodproppar och stroke

Östrogen fördubblar risken för blodproppar och stroke hos kvinnor och ökar risken för en lungemboli. Denna risk är störst under det första årets användning, speciellt hos kvinnor med en historia av blodproppar. Det finns också en risk för stroke för kvinnor som tar östrogen, särskilt de som röker och är äldre än 60.

Women's Health Initiative underbyggda dessa frågor och funnit att kvinnor som tog en kombination av östrogen och progesteron har en ökad risk att utveckla vissa av dessa allvarliga sjukdomar.

enbart östrogen

Kvinnor som ta bara Premarin, som är östrogen, erfarenheter ingen ökad risk för bröstcancer, enligt Women's Health Initiative. Men i ett års tid, fann forskarna att 10. 000 kvinnor som tog östrogen kan ha 12 fler fall av stroke och sex fall av blodproppar i benen än kvinnor som tog placebo. De fann också en ökning av mammogram avvikelser.

Hur man minimerar risken

Tala med din läkare om sätt att minska riskerna med långvarig hormonbehandling. Women's Health Initiative föreslås flera sätt att göra detta:

tar det innan 60 års ålder. Risken för att hormonbehandling ökar hjärtproblem är inte signifikant. Östrogen kan skydda hjärtat om det tas under de första åren klimakteriet.

Använd den lägsta dos under kortast möjliga tid för att minska symtomen. På samma sätt, sluta inte behandlingen om du har mycket handikappande symptom på klimakteriet.

Previous:nothing Next:hur du håller ditt barns hjärta friskt

Relaterade artiklar


 • hur man får matkuponger snabbt (nu snap)
 • sommar säkerhet för barn
 • airbrush tanning fakta
 • hjärtsvikt hosta symtom
 • vad som gör en baby schampo tår gratis?
 • långsiktiga biverkningar av Nexium
 • vad som orsakar infektioner tå?
 • växtbaserade behandlingar för degenerativ disksjukdom
 • fritidsverksamhet för seniorer
 • Anvisningar för diazepam
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com