Hur är glukos tas in i cellerna?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2014-11-26

Passiv Transportörer

De flesta djurceller ta upp glukos från den extracellulära vätskan genom passiv transport genom transportör uniporter glukos proteiner. När glukos intas eller skapas i kroppen och inriktar sig i den extracellulära vätskan utanför dessa celler. Inne i cellen, är koncentrationen av glukos relativt låg. Denna koncentration obalans gör att glukos transportörer att passivt transportera glukos genom cellmembranet. Det finns många typer av dessa glukos bärare, men alla tillhör samma familj av proteiner med liknande egenskaper. Alla är uniporters, dvs de transporter en enda typ av molekyl från ena sidan av membranet att den andra en egenskap hastigheten för att viss typ av bärare.

Aktiv Transportörer

I tarmen och njure cellerna, extracellulära blodglukosnivåerna är låga och passiva transportörer inte fungera. I dessa celler, glukos bärare kopplade transportörer. Dessa transportörer är verksamma genom att transportera en annan lösningsmedel, natrium jon, i samma riktning (symport) över membranet. Eftersom koncentrationen av natrium är högre på utsidan av cellen än insidan, ger koncentrationen skillnaden natrium att passera lätt på insidan av cellen (flyttar ner sin elektrokemiska gradient) och glukos transportörer utnyttja natrium är elektrokemiska gradienten för att föra glukos tillsammans med den.

Carrier Funktionalitet

De exakta detaljerna för varje bärarprotein flyttar en substans över membranet är okänd. De är dock tänkt att avslöja ett bindande webbplats först vid sidan av membranet där de önskade lösta ämnet-i detta fall, glukos-är. När glukos fäster de bindande webbplats-och i fråga om kopplade transportörer, då natrium också fäster-lastbäraren reversibelt ändrar sin konfiguration, öppnar sig till andra sidan av membranet och exponerar glukos till den sidan. Den glukosmolekyl lossnar sedan från transportföretaget och svävar fritt i cytoplasman dess att de tas in i en annan kemisk process, till exempel glykolys.

Previous:nothing Next:Hur man blir hjärtat friskt

Relaterade artiklar


 • biverkningar av pneumokockvaccin
 • örter som hjälp under klimakteriet
 • om träning under graviditeten
 • Hur mycket vatten ska en person dricker under en dag?
 • hem botemedel för blödning
 • diet plan för barn med ADHD
 • Claritin-D 24 timmars biverkningar
 • mänskliga cirkulationssystemet information
 • myter om kön bebisar
 • sätt att identifiera och behandla njursten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com