lungproblem i spädbarn

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-11-25
Lungproblem hos barn kan uppstå vid födseln på grund av underburenhet eller infektion. De kan också utvecklas senare i barnets liv och vara antingen akut (kort sikt) eller kronisk. Effektiv behandling är specifik för orsaken till problem med lungorna

Pulmonell Hypertension

pulmonell hypertension eller PFC (ihållande fostrets blodcirkulation) är ett tillstånd där en nyfödda hjärta och lungor fortsätter att agera som om de fortfarande var i livmodern. Före födseln, förbi fostrets cirkulation främst i lungorna. När en nyfödd tar sitt första andetag, tar en sekvens av händelser plats där lungorna börjar få mer blod och syre. I PFC, inträffar detta inte effektivt och berövar barnets kropp tillräckligt med syre. Enligt University of Virginia Health System, en i 500-700 barn kan påverkas och det är oftast barn som är post sikt (mer än på grund) eller har haft en svår förlossning eller båda. Behandling beror på svårighetsgrad och kan inkludera administrering av syre och mekanisk ventilation.

Pneumothorax

Pneumothorax är en lunga problem hos barn som kan ha ett brett utbud av svårighetsgrad. Det är en sjukdom där luftläckage från lungan till en plats utanför lungorna. Pneumothorax kan hända utan någon uppenbar anledning eller kan vara sekundära till andra lungsjukdomar eller mekanisk ventilation. En baby som har behov återupplivning eller en mer ömtålig tidigt födda barn kan löpa risk för pneumothorax. Ett barn med detta tillstånd kan ha svårt att andas och behöver extra syre. En neonatolog (baby läkare) får också besluta att ta bort överskott luften genom att ange bröstet med en liten nål och spruta eller lämnar en system luft samling på plats tills läckan läker.

Lunginflammation

Lunginflammation syns i både nyfödda och äldre barn. Det är en inflammation i ena eller båda lungorna oftast orsakas av infektion med ett virus eller bakterier. Lunginflammation kan också orsakas av irritation som långvarig exponering för cigarettrök eller andra kemikalier. Symtom på lunginflammation hos spädbarn inkludera svårighet att andas (vilket kan börja som oförmåga att föda normalt), blek färg eller blåaktig färg kring munnen (detta är ett senare tecken) och vanligtvis feber och allmän sjuk utseende. Behandling av lunginflammation hos spädbarn är beroende av orsak om det är känt. Viral lunginflammation kan behandlas med symptom och kommer vanligtvis att försvinna på egen hand. Bakteriell lunginflammation kräver antibiotika och i allvarliga fall kan lunginflammation måste behandlas på sjukhus där det finns syre och IV vätskor för vätskesystem.

Cystisk Fibros

Cystisk fibros är en sjukdom i både lungor och matsmältning men tidiga symtom är ofta täta lunginfektioner, kronisk hosta och dålig tillväxt. Enligt cystisk fibros stiftelsen, påverkar CF 70. 000 människor världen över. 70% av dessa får diagnosen före två års ålder. Den klassiska diagnostiskt test är "svett test" som mäter hur mycket salt finns i svett. Högre nivåer visar på en positiv diagnos. Behandlingen varierar från antibiotika mot infektioner till rätt kost och kosttillskott. De flesta stater skärm rutinmässigt nyfödda för CF att inleda tidig behandling och förbättra resultaten.

Astma

Astma är en sjukdom som under en "attack", andas är svårt, eftersom luftvägarna har minskat. Enligt Astma-och Allergifonden of America påverkar det 20 miljoner människor i landet Astma kan orsakas av infektion, allergier eller föroreningar. Frekvent hosta är vanligt. Behandlingen börjar med inhalationsläkemedel som får till lungorna snabbt. Bebisar kan inte använda en inhalator utan en nebulisator vänder medicinen in i en dimma som sitter nära barnets ansikte. Långsiktig vård kan omfatta regelbunden medicinering i tablettform eller flytande form.

Previous:nothing Next:hur man beräknar kilokalorier

Relaterade artiklar


 • hur man använder receptfria läkemedel på rätt sätt
 • blockerade äggledare behandling
 • hur man håller friska ögon på ett enkelt sätt
 • Vilka är effekterna av silverax
 • smärtstillande biverkningar
 • en beskrivning av trimestern av graviditeten
 • hur förmå hicka
 • hur påverkar salt pH i vattnet?
 • Graviditet & kattlådor
 • fakta om magen bakterier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com