stadier av nyfödda utveckling

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-11-21
Den nyfödda skede födelse till en månad, är en kritisk period för utveckling. Barn i denna ålder börja bygga upp ett förtroende med vårdgivare och deras miljö. Det är viktigt för föräldrar att veta vad som är typiskt i utvecklingen av deras nyfödda så att de kan vara vaksamma för försenad utveckling eller problem

Du behöver:. .
Innehållsförteckningar för flera olika typer av solkrämer

fysisk tillväxt /Develpment

Ett spädbarn vikt vid födseln, i genomsnitt mellan 6,5 och 9 pounds. 5 till 7 procent av detta födelsevikt är vilse i dagarna efter födseln. Vid födseln är längden vanligen mellan 18 till 21 inches. Det nyfödda barnets kroppstemperatur varierar från 96 till 99 grader F, och tenderar att vara oregelbunden under de få veckor på grund av omogna-system och ett tunt lager av fett under huden. Hans ögon är extremt känslig för ljus och han gråter utan tårar. Han kan se konturer och former, men är oförmögen att fokusera på avlägsna objekt.

Motorisk utveckling

De flesta av den nyföddes motorik reflexiva. Många reflexer är närvarande vid födseln, bland dessa är: blinkar, gäspningar, svälja, munkavle, hosta, suger, skrämma, gripa, och eliminering. Hon håller händerna i nävarna, och når inte för objekt. Hon saknar huvud kontroll. Hon vidhåller fosterställning, särskilt under sömn. Hennes ögon ofta inte fungerar tillsammans, och de kan dyka upp även passeras. Hon är oförmögen att samordna öga och hand rörelser.

Perceptuella-kognitiv utveckling

Vid födseln hör barnet liksom de flesta vuxna. Hans hörsel är mer akut än hans vision. Han kan känna igen och reagera på föräldrarnas röster. Han kommer att granska sina egna händer. Han kommer att fortsätta att titta runt, även i mörker. Han kan urskilja vissa smaker, och kommer att visa en preferens för söt vätskor. Barnet har ett utvecklat luktsinne, och vänder sig bort från obehaglig lukt.

Tal-och språkutveckling

Crying och tjafsa är nyfödda främsta kommunikationsmedel. Hon visar en förkärlek för viss ljud, som musik och mänskliga röster. Dessa ljud kan lugna eller tysta henne. Hon reagerar på höga ljud genom att flytta, flytta hennes ögon om, blinka, eller gör en skrämma svar. Hon kommer att vända på huvudet för att lokalisera röster.

Personlig-social utveckling

Den nyfödda gillar att hållas nära och gosade i vaket tillstånd. Han börjar obligation med sina föräldrar och vårdgivare. Han börjar utveckla en känsla av trygghet eller tillit med vårdgivare. Han kan bli spänd med en obekant person. Han kommer att signalera sina behöva ändras genom att skrika. Han har 1-4 avföringar per dag. Han tycker om att vara insvept ordentligt (lindad) i en filt. I allmänhet tycker han inte kläder dras över huvudet. De flesta spädbarn bada, och uttrycka glädje över placeras i varmt vatten.

Äta

En nyfödd tar sex till tio utfodringar per dag, totalt ca 22 gram. Som den förbrukade ökar, kommer antalet utfodringar minska till fem eller sex. Hon dricker 2 till 4 uns av bröstmjölk eller formel per utfodring. I allmänhet tar utfodring 25 till 30 minuter. Barnet kan somna mot slutet av en utfodring. Hon uttrycker hennes behov av matning av gråt.

Sleeping

Till en början kommer det nyfödda barnet sova från 17 till 19 timmar, gradvis hålla sig vaken under längre perioder. Han sover 4-6 perioder per dag, varav en kan vara 5 till 7 timmar lång. Placering av barnet på ryggen eller stödd på sin sida minskar uppkomsten av plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Han kan gråta ibland innan han somnade, och slutar vanligen om den hålls och rockade kort.

Previous:nothing Next:recept för förskolebarn

Relaterade artiklar


 • förebyggande av kärnikterus
 • information om muskelsystemet
 • hälsosamma mellanmål för skoleleverna
 • varför blodkärlen ser blå under huden?
 • hur man handskas med sörjande en förlust
 • Hur ofta ska du sola inomhus?
 • hur man ska behandla norovirus sjukdom
 • hur man dödar svamp
 • rikaste källa av vitamin D
 • diet tips för tonåringar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com