Hur är slem gjort?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-01-25
Slem är en vätska som kännetecknas av en tjock och geléartad konsistens, som produceras av slem celler som ger foder för näsan, tarmar, urinvägar celler och könsceller. Slem har enorm betydelse i våra kroppar, eftersom det bidrar fånga bakterier och föroreningar och hindrar dem från att tränga in våra inre organ. Slem kan hittas i näsan, tarmar, lungor, hals och matsmältningsorganen, bland andra

Fakta

Slem är producerad av slemhinna, en grupp av speciella celler som producerar slemhinnor. Slem är främst består av vatten och mucin, som är agenten som gör slem klibbig. Denna agent består av socker och proteiner. Ungefär som saliv, slem är ständigt produceras av kroppen. Den överskjutande slem går rakt in i magen tills det blir bortskaffas som avfall överskott.

Betydelse

Som nämnts tidigare hindrar slem fällor bakterier och föroreningar i kroppen och dem från att skada våra organ. Detta görs genom att tillhandahålla en beläggning och skydda slemhinnan i organ, viltvård främmande ämne som kan komma in. Nasal slem kan uppvisa denna funktion genom att fånga damm och allergener från att komma in i lungorna och tillåter oss att andas normalt.

Funktion

Bortsett från att tillhandahålla skydd för kroppen, slem också funktioner för att mjuka upp den mat vi äter, alltså gör det lättare att smälta. Den slem i tarmen gör det lätt att passagen av föda från magsäcken till tarmen. Samtidigt har slem som vi hosta ut består av det främmande ämnet som erhålls genom slem, samt slem i sig.

Slem Typ

Färgen på slem som kommer ut antingen från vår näsa eller från vår mun varierar beroende på infektionen. De vanligaste färgerna av slem är grön, gul, vit, brun eller den normala klar slem. Normalt börjar slem från klar slem utvecklas till gult och sedan till grönt. Den bruna slem innebär att blod har blandats in i slem som kommer från en inflammerad sinus.

Nackdelar

Slem kan presentera nackdelar med vår kropp, liksom, när det produceras i överskott. En av nackdelarna är efter nasal drip, ett tillstånd som uppstår när överflödigt slem som orsakas av inflammatoriska sjukdomar rinner ner på baksidan av en persons hals eller näsa. När detta händer, kan det irritera näsan eller svalget foder, vilket leder till kronisk hosta, dålig andedräkt och, som nämnts, efter nasal drip. Färgen på slemmet i post-nasal drip är oftast tydlig, såvida inte personen är också uppvisar andra infektioner.

Previous:nothing Next:graviditet hemorrhoid behandling

Relaterade artiklar


 • hur man ska behandla ångest hos äldre
 • graviditet kost begränsningar
 • smärtstillande biverkningar
 • orsaker till graviditetsillamående
 • naturliga induktion metoder
 • inomhus garvning råd
 • hur man kan bli av baby akne
 • åksjuka behandlingar
 • hur är kolesterol mäts?
 • hur man kan förstå om det är riskabelt att plocka på sårskorpor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com