blodcirkulationen tutorial

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-01-31
Blodomloppet omfattar hjärta, artärer, arterioler, kapillärer, vener, och venoler, men dina lungor också spela en viktig roll. Hole's Human Anatomy och fysiologi beskriver den process genom vilken blodet rör sig genom det slutna cirkulationssystemet, transporterar syre till cellerna i hela kroppen och plocka upp koldioxid (avfall) från cellerna

The Heart

Ditt hjärta har fyra kammare. Höger och vänster förmak (övre kammare) och höger och vänster kammare (nedre kammare). Den hjärtrytm kontrakt (kramar) två gånger-"LUB Dub"-tillsammans med varje pulsslag. Den blodfyllda Atria kontrakt (lub), driver blodet i kamrarna. Sedan, för att de större mer muskulös ventriklar kontrakt (DUB) pumpa blodet från hjärtat. Blodet från höger kammare går ut i lungartären till lungorna för att plocka upp syre och från vänster kammare ut i aorta och i hela kroppen. Luftväxling (koldioxid för syre) sker i lungorna genom små kapillärer (mycket små tunnväggiga kärl). Som ventriklarna kontrakt, blodet flyter in i förmaken. Höger förmak fylls med återvändande koldioxid-lastad blod från vena cava (en stor ven) och vänster förmak från färska syresatt blod från pulmonell vener och lungor.

Artärer

Artärer lämnar hjärtat och, med undantag för lungartären (som tar blod till lungorna att plocka upp syre), bära syresatt blod till alla kroppens celler. Artärer filial i mindre arterioler och sedan små kapillärer. Artärer är tjockväggiga, muskulösa och elastisk, och deras väggar innehåller nerver som stimulerar blodkärlen drar ihop sig eller vidgas, kontrollera blodflödet. Som vänster kammare pumpar blod i artärerna, ger elasticitet lumen (öppning) av artärerna att expandera något som blod pulser genom. Blodet rinner först till ditt hjärta kranskärlen, då hjärnan, inre organ och resten av kroppen. Eftersom lumen är smal, kan fet plack (åderförkalkning) eller blodproppar enkelt spärra en artär, skära av blodtillförseln till en del av din kropp. Det arteriella blodet rinner ut i små kapillärer som ger näring till cellerna, utbyta syre för koldioxid. Som kapillärerna blir fylld med koldioxid, de blir en del av det venösa systemet, återlämna blod till hjärtat.

Veins

koldioxid lastad venösa kapillärerna bära ditt blod för att venoler, större ådror och in i överlägsen hålvenen (från huvudet och armarna) och sämre hålvenen (från inre organ och ben) till ditt hjärta. Endast lung vener (föra blod från lungorna till hjärta) utföra syresatt blod. Vener är tunnväggiga med ett smalt band av muskler, så de kan utvidgas mer än artärer och hålla en större mängd blod. Även vener kan tygla och vidgas, gör de det sämre än artärer på grund av de små muskler. Därför venerna som transporterar blod mot tyngdkraften (såsom benet venerna) har en-vägs ventiler som öppnar för att låta blodet flöda genom, men nära förhindra back. Venerna, speciellt i armar och ben, beror på sammandragningar av omgivande muskler för att hålla blodet i rörelse, så om du är stillasittande eller upp i vikt, blodet kan poolen, dilating venerna och skadar ventiler, så att återflödet och orsakar åderbråck, svullnad, och /eller minskad omsättning.

Previous:nothing Next:vilka läkemedel upptäcks av ett urinanalys?

Relaterade artiklar


 • hur bli gravid genom att förstå konventionell infertilitet diagnos
 • tips för att upprätthålla en tonad kropp under graviditeten
 • tips på bra sömn
 • hur du väljer björnbär med din familj och njuta av naturens godhet
 • HIV information för barn
 • Orsaker till en vagel i ögat
 • om drogmissbruk under graviditeten
 • Perimenopause orsaker
 • hur man använder Essure
 • Kegel övningarna efter graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com