magont och viktminskning hos barn

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-12
Ont i magen är ett vanligt klagomål bland barn och kan ha många orsaker, av stress till gastrit. Oförklarlig viktminskning hos barn är mer problematiskt, men kan också vara ofarliga, orsakad enbart genom att inte ta in tillräckligt med kalorier. Men ont i magen och viktminskning tillsammans kan visa på några mer allvarliga möjligheter

Celiaki

Glutenintolerans är en mag sjukdom. Barn med sjukdomen har svårt att smälta gluten, som finns i livsmedel som innehåller vete, korn eller råg. När någon med celiaki tar i gluten, hans han skadestånd tarmen och sedan har svårt att ta upp näringsämnen från mat, enligt Mayo Clinic. />
Buksmärtor och viktnedgång är bland de symptom på celiaki, tillsammans med diarré och uppblåsthet, men det är också möjligt att ha celiaki utan symptom.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom präglas av magont och svår diarré, vilket leder till viktminskning. Villkoret ger inflammation i slemhinnan i mag-tarmkanalen. Det är oerhört smärtsamt, potentiellt invalidiserande, och i vissa fall till och med livshotande, enligt Mayo Clinic.

Tjugo procent av fallen drabbar barn, enligt information på webbplatsen för Lucile Packard Children's sjukhus vid Stanford University. Crohns ses hos barn så unga som 7.

Ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en annan inflammatorisk tarmsjukdom. Det orsakar svåra buksmärtor och viktnedgång, så väl som möjligt blodig diarré

Ulcerös kolit drabbar långa delar av tjocktarmen -. Skillnad från Crohns sjukdom, som tenderar att inträffa över en större yta i tarmkanalen men inte som ett ändlöst band av inflammation.

Precis som Crohns sjukdom, kan ulcerös kolit också vara försvagande och orsaka potentiellt dödliga komplikationer. Sjukdomen oftast börjar mellan åldrarna 15 och 30.

Antibiotikaassocierad diarré

Om ett barn har tagit antibiotika, kan han utveckla bieffekt av diarré. Detta är vanligtvis milda, men i vissa fall kan orsaka obehagliga magen och viktminskning. Om villkoret inte klara upp på egen hand, kan det i slutändan leda till kolit, som kräver medicinsk behandling, enligt Mayo Clinic.

mindre allvarliga orsaker

magont och viktminskning kan också orsakas av mindre allvarliga tillstånd som viral gastroenterit, bättre känd som maginfluensa, eller colon irritabile. Varken orsakar allvarliga risker för människor som är i övrigt friska, enligt information på Mayo Clinic webbplats.

Barn med gastroenterit i allmänhet behöver inte behandlas av läkare, enligt Lucile Packards barnsjukhus.
behandling för barn med colon irritabile kan fokusera på att minska miljöbelastning, begränsa laktos eller öka fiber i kosten.

Previous:nothing Next:förstoppning lättnad för ett barn

Relaterade artiklar


 • Graviditet & kattlådor
 • vad är en process där abort?
 • vad är bensoylperoxid?
 • hur man använder antiseptika
 • hur man kan stoppa inåtväxta tånagel smärta
 • över disk behandling för urinvägsinfektion
 • hur man använder ett kolon röret på ett barn
 • tidigt graviditetstest & falska negativa
 • Syftet med slem
 • hur man använder dutasterid
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com