Vilka är de funktioner huden i utsöndringsorganen systemet?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-02-23
Fyra organsystem arbeta för att undanröja avfall från kroppen: det Integumentary systemet (hud), andningsvägar (lungor), matsmältningssystemet (levern) och urinvägarna (njurar och urinblåsa). Tillsammans utgör de så kallade utsöndringsmekanismerna systemets funktion att upprätthålla homeostas, stabiliteten i kroppens inre miljö. Under processen av metabolism, producerar kroppen bränsle att bibehålla dess funktion i ett tillstånd av hälsa. Ämnen som inte kan användas, såsom toxiner och biprodukter av ämnesomsättningen, elimineras via utsöndringsorganen. Av de fyra utsöndringsmekanismerna system, spelar hud den minsta roll, men det är livsviktigt för vår överlevnad

Hud

De flesta människor inte inser att huden är ett organ --- de största och tyngsta organ i kroppen per Internet FAQ Arkiv för online-utbildning i sin artikel, "The Integumentary System". Huden inte bara ger ett skyddande hölje för kroppen, men den spelar också en liten roll i utsöndringen av metabolt avfall genom svett.

Svett

Svettning är en kontinuerlig process som används för att kyla kroppen när den blir överhettad. Det går i allmänhet obemärkt om det inte inträffar som resultatet av alltför muskelaktivitet eller känslomässig stress, då flödet ökar. "Den Integumentary System" anges också att svett fungerar som ett medel för eliminering för metabolisk avfall bestående av vatten, vilket utgör den största delen, salter och urea. Källan av svett är de ekkrina svettkörtlarna.

Ekkrina svettkörtlarna

hud innehåller ungefär 2,5 miljoner svettkörtlar beläget i dermis, det andra lagret av huden som ligger under det yttersta lagret, överhuden. De är hasplade rör med en rak del förlängning utåt och slutar vid öppnandet av en av de porer som finns i överhuden. Blodkärlen i dermis release extracellulära vätskan, den vätska som omger cellerna, som absorberas i svettkörtlarna. Denna vätska innehåller metaboliska avfall passerar genom spolarna och upp röret för att gå ur kroppen som svett.

Epidermis

University of Virginia School of Medicine anges att överhuden, det yttre lagret av huden, saknar blodtillförsel och måste få sin näring från läderhuden, det inre lagret av huden. Detta epidermis är vattentät som ett resultat av en olöslig protein, keratin, som tillverkas av celler som finns här lagret av huden. Porer, små öppningar i hudens yta, ge möjligheter till svett skall frigöras från kroppen att reglera temperaturen och eliminera avfall.

Dermis

dermis, den andra lagret av huden, innehåller hår, svettkörtlar , blodkärl och nerver, enligt University of Virginia School of Medicin. Utöver sin funktion som näringskällan för överhuden, detta skikt av huden bidrar även, genom sitt kärlsystemet (blodkärl), att reglera kroppstemperaturen samt vara platsen för den ekkrina svettkörtlarna som fungerar som en del av hudens utsöndrande system.

Previous:nothing Next:definiera en skala berg balans

Relaterade artiklar


 • hur en prostata fungerar
 • hur man uppmuntrar barn att inte börja röka
 • tecken och symptom på kirurgisk menopaus
 • biverkningar av Mirena preventivmedel enhet
 • förståelse resultat blodplasma
 • hur man ger en graviditet massage
 • tecken på allergisk rinit hos barn
 • fiskleverolja botemedel mot graviditet högt blodtryck
 • symptom på andropause
 • biverkningar av Pulmicort Respules
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com