vad är ursprunget till schampo?

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-02-18
Medan människor har tvätta sitt hår i århundraden, om inte årtusenden, är användningen av kommersiella schampo relativt nya. Förhistoriska poster tyder på att människor använde soaproot eller ens yucca att rengöra sitt hår, men schamponering är en helt annan process

Historia

För att förstå ursprunget till schampo, måste vi först titta på etymologin av ordet. Trots att det finns argument över det exakta ursprunget, de flesta tror att det kan spåras till hindi ursprung "champo. "Detta syftar på en huvudmassage teknik som används oljor och hittades i Indien på 1700-talet.

Brittiska kolonialisterna tog ordet och tekniker tillbaka till Storbritannien och i mitten av 1800-talet, när schampo var allmänt används som ett hår behandling, men inte specifikt för att rengöra håret.

Funktion

Innan massproduktion av vad vi nu känner som schampo på 1920-talet använde de flesta människor regelbundet tvål för att rengöra håret. Användningen av oljor eller traditionella schamponering var i stort sett begränsade till de rika eller de som besöks spa.

Genom att använda vanliga tvål på hår kan ha hjälpt den blir ren, men även lämnat en limrester och ett matt utseende. Naturlig olja uppbyggd var också vanligt, och svårt att bli av med.

Evolution

Kasey Hebert, en brittisk stylist, var en av de första att schampo. Ursprungligen skapats genom att blanda tvål med örter, väldoftande blommor och vatten, gjorde denna blandning hår luktar bättre, men det gjorde inte bort hårets naturliga oljor, eller talg.

Detta ledde till formuleringen av ytaktiva ämnen, ett ämne som remsor sebum från hår. När den läggs till schampo, tensider bryta ner olja, så att vatten helt enkelt tvätta bort dem.

Massproduktion

På 1920-talet började massproduktionen av flaska schampo i Storbritannien och USA. Som konsumenter märkte skillnaden i deras hår, blev det ganska populär och mest använda det minst en gång i veckan.

Idag, många människor föredrar att schampo sitt hår dagligen, även om detta kan leda till en alltför torrt hår från separeringsapparaten dess naturliga oljor.

Controversy

Under det senaste årtiondet har ingen poo rörelse, eller de som mot schampo fick många anhängare. Denna rörelse hävdar att schampo, speciellt slag med hårda tensider, skadar håret och lämnar det matt och livlöst.

Shampoo evolution har kommit full cirkel, och många har gått tillbaka till att använda vanlig tvål på sitt hår, eller till och med torrschampo.

Previous:nothing Next:Vad gör en nabothian cysta ut?

Relaterade artiklar


 • Graviditet & ömma bröst
 • hur man är uppe sent utan koffein
 • recept för förskolebarn
 • vad är naltrexon för?
 • smärtlindring för mindre brännskada
 • multivitaminer barn
 • vad man ska göra innan en kolesterol check
 • diet meny för graviditet
 • halsont behandling & huskurer för spädbarn
 • fördelar med fiskolja under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com