STREP b i spädbarn

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-03-29
Strep B är en bakterie som kan orsaka allvarliga komplikationer hos spädbarn. Den kan orsaka infektioner i blodet och hjärnan. Strep B är ofta koloniserade i tarmen eller könsorganen hos friska vuxna utan symptom och några negativa hälsoeffekter, men det kan smitta från gravida mödrar till sina barn före eller under förlossningen

Riskfaktorer

En baby har en ökad risk för Strep B, om modern testades positivt för Strep B sent i graviditeten, bryter sitt vatten mer än 18 timmar innan leverans, hon har en temperatur under förlossningen, utövar multiplar eller tidigare födde ett barn med Strep B. Dessutom kan Strep B uppstå om barnet har en fortsatt hög puls under förlossningen eller är födda för tidigt.

Typer

finns två typer av streptokocker B hos spädbarn.

" tidig debut "Strep B inträffar inom den första veckan i livet och är mer allvarlig form av sjukdomen. Barn med tidig debut Strep B kommer att vara slö, har feber och svårighet utfodring.

"Sen debut" Strep B inträffar en vecka till några månader efter bitrh och är endast något mindre farligt. Symptomen liknar förutom en övre luftvägsinfektion och kramper.

Identifiering

Mellan 35 och 37 veckor av graviditeten bör det finnas en rutin Strep B-test. Testet innebär en kompress från slidan och ändtarmen som skickas till ett laboratorium för testning. Om modern är Strep B positiv, betyder det inte att hon kommer att passera sjukdomen till sitt barn, men det gör att läkarna att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder vid leverans.

Om ett barn misstänks ha Strep B, blod eller ryggmärgsvätska testas för bakterien. Labbet test tar en dag eller två för resultat.

Behandling

Gravida kvinnor som testar positivt för Strep B rutinmässigt ges antibiotika under förlossningen, eftersom detta har varit mest effektiva för att förhindra överföring till barnet. Antibiotika innan förlossningen kan inte hjälpa eftersom Strep B kan recolonize på den tiden.

Babies med Strep B ges IV antibiotika och andra mediciner eller syre beroende på symtomen de lagt fram.

Komplikationer

Om den lämnas obehandlad kan Strep B orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller en infektion i blodet. Infektionen kan vara dödlig i 5 till 15 procent av barnen. Även efter framgångsrik behandling kan vissa barn har kvar komplikationer såsom tal och synproblem, hörselnedsättning och utvecklingsstörning.

Previous:nothing Next:hur du ändrar ditt örontermometer från Celsius till Fahrenheit

Relaterade artiklar


 • varför är det viktigt att dricka vatten direkt efter att ha tagit aspirin?
 • hur man använder ovulex
 • urinvägsinfektion behandling för män
 • hur tonen magen efter att ha barn
 • Topamax & graviditet
 • Hur sluta röka
 • tips för blivande mammor
 • baby amning kost
 • hur man gör en foster kick räkna
 • Sign & symtom på mässling
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com