återhämtning från benmärgstransplantation

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-03-21
Benmärgstransplantation, ibland kallad Stamcellstransplantation kan ha trully anmärkningsvärda resultat för patienter med många olika typer av cancer. Icke Hodgkins lymfom, malignt myelom, aplastisk anemi och patienter leukemi, bland andra, kan dra nytta av en benmärgstransplantation. En benmärgstransplantation är en mycket intensiv förfarande och återhämtning från en transplantation kan ta upp till ett år. Här är en översikt av indrivningen

strålning, kemoterapi och transplantation

En benmärgstransplantation (BMT) finns i två former. En fullständig transplantation förutsätter att alla benmärgen, och cancer, i en patients kropp avlivas med cellgifter och strålning. Efter detta stamceller skördas från patienten och rensas av cancerceller vanligen transplanteras tillbaka in i patienten. Detta kallas autolog transplantation.
I vissa fall när patienten inte kan tillverka tillräckligt bra stamceller, donator celler som används. Detta kallas en allogena transplantationer.
På senare tid läkarna har experimenterat med att minska strålning och kemoterapi, lämnar några stamceller i benmärgen vid liv före transplantationen. Dessa mini-transplantationer göra för en starkare patient, men kan leda till allvarliga problem under återhämtning.

Brist på immunförsvaret

Den första stora aspekten av BMT återhämtning är att se till att patienten hålls i en steril miljö tills immunsystemet, allvarligt äventyras av kemoterapi och strålning, har börjat återhämta sig. Två till fyra veckor efter transplantationen, kommer patienten att utan immunförsvar alls. Patienten får inte vara tillåtet att se gäster och äter bara pastuerized livsmedel. Han eller hon kommer att förvaras i ett rum med filtrerad luft. När deras kroppar börjar att skapa nya blodceller, kan patienterna få se gästerna bära sterila klänningar, handskar och masker. Med tiden kan de tillåtas att lämna sitt rum, så länge de bär en mask.
När patienten lämnar sjukhuset efter 4 till 8 veckor, han eller hon måste ändå hållas isolerade från allmänheten för att undvika infektion under en period av flera månader. De flesta BMT patienter kommer inte att kunna återgå i arbete i mer än sex månader, och de kanske inte kan återvända till ett år.

Graft Versus Host

En patient som får hans eller hennes egna stamceller som en del av en transplantation förfarande kommer inte att uppleva graft versus host disease (GVH). En patient som får givare stamceller som en del av en fullständig eller mini transplantation är mycket sannolikt att uppleva GVH.
Symtom på GVH kan vara extrem. Det finns ett 10 procent och 20 procent chans att dö från GVH. Symtomen omfattar torra ögon, hudutslag, gulsot, illamående, kräkningar, diarré och ibland lungorna och njurarna sker.
Akut GVH visas oftast under de första tre månaderna av transplantationen. Kronisk GVH utvecklar tre till 18 månader efter transplantationen.
Det finns vissa tecken på att patienter som får GVH förbli cancer gratis längre än de som inte gör det.
De som får en mini transplantation, där givare stamceller och patienterna stamceller samexistera i samma kropp, har nästan alltid GVH.

Ångest och depression

Mest BMT patienter upplever ångest och depression. Förfarandet är rigorösa och smärtsam, och återvinning långa, farliga och tråkiga. Det finns stödgrupper för dem som förbereder för BMT och för dem till återvinning. Din läkare kan också hjälpa dig genom att ge dig medicin som minskar symtom på ångest och depression om det behövs.
Är det viktigt att komma ihåg att för många människor med cancer, ger en BMT de bästa förutsättningarna för en långsiktig återhämtning från cancer. Många människor överlever många år efter en BMT, och stor andel njuta av ett normalt liv span cancer gratis.

Previous:nothing Next:tecken och symtom på roseola mässling

Relaterade artiklar


 • Vikten av dricksvatten under graviditeten
 • rättsmedel som minskar blodtryck under graviditeten
 • s.
 • hur man kan förstå om det är riskabelt att plocka på sårskorpor
 • hur man styr en hosta utan medicinering
 • icke farmakologisk smärtlindring metoder vid förlossningssmärta
 • risker med att fentermin
 • gasen lindring för spädbarn
 • lättnad för värmevallningar
 • riktigheten i tidig graviditet tester
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com