hur du kontrollerar om ditt barn är annorlunda eller speciell

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-03-15
Denna artikel kommer att hjälpa dig att avgöra om ditt barn är "annorlunda" eller "särskild". Ibland föräldrar min undrar om odditiesna av beteende de ser på sitt barn kan utgöra en kategori etikett. "Typisk" eller "normala" barnets utveckling är ibland svårt att bedöma. Här är några grundläggande riktlinjer som proffsen använder. Av Cheryl A. Scott, LMHC
1.
Är beteendet skadligt? Det första steget i utvärderingen här frågan är att överväga om det beteende, som jag tycker kan vara speciell eller annorlunda, skadar mitt barn eller någon annan? Proffs titta på möjligheterna till fysisk skada i ett beteende när man bedömer om barnets beteende skiljer sig från typiska beteende. Alla barn hoppa över sprickor i trottoaren. Vi frågar, inte Johnny hoppa över sprickor på ett sådant sätt att skada sig själv eller någon annan. Om inte Johnny faller ner och skära upp knäna medan crack hoppning, är Johnny beteende inte är farliga och därför inte uppfyller kriterierna nummer ett. Om Johnny faller upprepade gånger under spricka hoppning och skrapar knäna ofta, och får infektioner i skrapar kräver medicinsk vård, då Johnny skadar sig själv med hans beteende och vi anser att detta är atypiska.
2.

FINNS DET SUBJEKTIV nöd? Det andra steget i beslutsprocessen i att överväga om ett barn "speciella" är att betrakta subjektiva lidande för barnet? Subjektiv nöd är nöd bara barnet känner. Johnny känner ångest när han missar en spricka som skulle kunna bryta sin mammas rygg. Johnny's ångest är så allvarlig att Johnny straffar sig själv för sin bristande skicklighet i spricka hoppning. Eller Johnny's ångest är så stor över den missade spricka som Johnny beslutar sig för att upprepa hela sekvensen av spricka hoppa förrän Johnny har gjort detta perfekt. I detta fall är Johnny sägs ha extremt subjektiv stress i fråga om att hans spricka hoppa beteende.
3.
Är beteendet SAMHÄLLSFIENTLIG? Ett tredje viktigt steg i att kontrollera om ett barn är "speciell" eller "annorlunda" är att betrakta om beteendet är antisocialt som orsakar betydande offentliga upphetsning eller ens vara olagligt. Om Johnny hoppar över sprickor medan alla barn hoppar hage, men ingen vet att Johnny tvångsmässigt räknar hans hopp, uppfyller då Johnny inte detta kriterium. Om barnen slutar vad de gör, titta i Johnny's riktning och skratta åt Johnny, då Johnny's spricka hoppa beteende orsakar allmän upphetsning.
4.
Är mitt barn kunna fungera? Det fjärde steget i utvärderingen ett barns beteende för behandling av märket "särskilda" eller "annorlunda" är att anse funktionalitet. Är Johnny kunna fungera i skolan, leka med andra barn, och gör det som barnen göra? Eller hoppar över sprickor ta över Johnny sinne i den utsträckning som Johnny skyr sällskap av andra barn eller inte kan koncentrera sig på skolarbetet. Om Johnny hoppar många sprickor på rasten men han kan gå tillbaka till klassen efteråt och göra bra i skolan, då vi inte anser Johnny beteende vara problematiskt. Om Johnny, saknas några sprickor, går tillbaka till klassen och besatt om de missat sprickor och kan inte koncentrera sig på sina lektioner och inte ett betyg, då vi anser Johnny's spricka hoppa att vara onormal.
5
SVARTVITT områden:. I alla fall när det fastställs om beteende är annorlunda eller speciell, vi dra gränsen olagligt eller farligt beteende. Det vill säga, om beteendet skadar eller har potential att skada sig själv eller andra då detta anses utanför området för normalitet och är därför annorlunda eller speciell. Om beteendet är betydligt antisocialt att det är olagligt så är detta beteende är utanför området för normalitet och är annorlunda eller speciell. Om antingen farligt eller olagligt beteende existerar bör du söka yrke hjälp omedelbart för ditt barn.
6
gråzoner. Barn som lider personliga subjektiva nöd och eller har problem med skolan och andra funktioner i livet kan vara speciell eller annorlunda. I den mån en diagnos ges till barnet eller särskilda behandlingar som tillämpas kan endast fastställas av dig den förälder med hjälp av professionell vägledning. Hur mycket känslomässig smärta gör ditt barn lida? Hur mycket skolgång har ditt barn missar? Om du svarar för dig själv "för mycket" då är det dags att söka hjälp. Vänta formell diagnos innan märkning ditt barn annorlunda eller speciella, och inte ens då, etikett med försiktighet.

Tips och varningar


 • här artikeln innehåller mycket grundläggande och allmänna kriterier för vilka förfarandet för bedömning kan initieras. Denna artikel är inte en komplett eller formella professionella bedömning. Vänligen söka professionell där det behövs.


 • Previous:nothing Next:hur man förlorar hicka med en hem åtgärda

  Relaterade artiklar


 • ögondusch förfaranden
 • lätt potträning
 • bäcken tilt övningar under graviditeten
 • varför använda plast byxor?
 • behandla akne under graviditeten
 • hur man förstår amblyopi hos vuxna
 • symtom på graviditet på 8 månader
 • ångest och panik lättnad hos barn
 • magkramper huskurer
 • smärtlindring alternativ vid förlossning
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com