Varför är dina bröst ömma & svullen?

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-14
Ömma och svullna bröst svarar för en majoritet av bröst oro. Som dina bröst svälla och växa anbudet, får du oroa dig cancer eller graviditet. Sanningen är att en rad olika tillstånd kan resultera i bröstsmärtor. Innan ge efter för larm, anser några av de vanligaste orsakerna

Du behöver:. .
Recept för Yaz
Sjukförsäkringskortet.

Puberteten

Om du är i åldrarna mellan 10 och 14 kan du gå igenom puberteten. När din kropp kors i vuxen ålder, kan du uppleva ömhet och svullnad som brösten utvecklas. Var lugn, detta är helt normalt och kommer att blekna med tiden. Se det som växtvärk.
Detta tillstånd kan också påverka män under puberteten. Som ludna hane, kan du uppleva ömhet och svullnad runt eller under dina bröstvårtor. Detta tillstånd, som kallas gynekomasti, bör avta inom några veckor.

Menstruationscykeln

Din menscykel förbereder kroppen för eventuell graviditet varje månad. Som din cykel fortskrider är hormoner frigörs som orsakar dina bröst att svälla och binda vatten. Detta kan resultera i smärta som skulle avta så din mens börjar.

Preventivmedel

Om du nyligen började ta ett nytt p-piller, är chansen att din kropp är alla ur smäll. Preventivmedel leker med dina hormonnivåer. Ett möjligt resultat är öm och svullen bröst. När kroppen anpassar sig till den nya preventivmedel kan sjukdomen minska. Om inte, rapportera tillbaka till den förskrivande läkaren.

Graviditet

Ömma och svullna bröst är en av de tidigaste tecknen på graviditet. När kroppen förbereder sig för den förestående barnet, mjölkgångarna expandera och så småningom fyllas med mjölk. När de sväller, vekna dina bröst speciellt runt nippeln. Dessa förändringar är ingen orsak till oro och kan kräva lite tid att vänja sig. De får sista genom födseln och amning. Känsliga bröst kan även ge extra sexuella fördelar för dig. Även många kvinnor finner sin förstorade bröst som en av de mest positiva delarna av graviditeten --- så njuta av dem medan de fortfarande finns kvar.

Klimakteriet

När menstruationscykeln stannar, kan du finna dina bröst gör oväntade saker, såsom svullnad och växande öm. Tala med din läkare om olika sätt att balansera dina hormoner, som bör rätta till problemet.

Bröstcancer

Som du vet ska du inte ta bröstcancer lätt. Men följer bröstsmärta sällan tidiga fall av bröstcancer. Typiskt, svullna och ömma bröst beror på olika villkor. Trots det måste du regelbundet kontrollerar dina bröst för ändringar. Om din svullna bröst är ett resultat av klumpar, måste du omedelbart uppsöka läkare. Kom ihåg att det enda sättet du kan verkligen utesluta av cancer genom att ha din läkare kontrollera dina bröst.

Previous:nothing Next:barn viktminskning strategi

Relaterade artiklar


 • menstruation smärtlindring
 • motion säkerhet under graviditet
 • fritidsverksamhet för seniorer
 • användning av tea tree olja för löss
 • vägglus fakta
 • hur ofta ska man använda ett solarium?
 • viktminskning tips för barn
 • tecken på trötthet
 • felsökning av en blodtrycksmätare
 • hur man spåra en fertilitetscykeln
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com