irritabilitet under klimakteriet

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-10
Irritabilitet under klimakteriet upplevs av många kvinnor. Klimakteriet är övergångsperioden i en kvinnas liv när hennes kropp gradvis producerar mindre östrogen och progesteron. Hon så småningom slutar menstruation helt och hållet. Klimakteriet är bekräftad när hon går tolv månader utan en period. Övergångstiden till klimakteriet kan resultera i obehagliga symtom för många kvinnor, både fysiskt och psykiskt

Fakta

menopaus är en normal del av åldrandet och markerar slutet på barnafödande år. Symptomen beror på nedsatt funktion i äggstockarna som kvinna åldrar, och menopaus innebär lägre nivåer av hormoner som östrogen. Fysiska tecken på klimakteriet övergången kan löpa i sex år eller mer och sker oftast runt 51 års ålder, men kan inträffa tidigare eller senare.

Symtom

symptom på klimakteriet varierar från kvinna till nästa. Vissa kvinnor har nästan inga symtom, medan andra har flera fysiska och psykiska symptom. Det mest kända symptomet är värmevallningar, som tros ha samband med förändringar i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. Många kvinnor upplever sömnstörningar och huvudvärk. Under åren före klimakteriet, så kallade klimakteriet är det vanligt att känna sig gråtfärdig, lynnig och orolig.

Överväganden

Experter oeniga om vad som faktiskt orsakar irritation under klimakteriet. Nedstämdhet kan vara relaterade till gradvis nedgång i hormonnivåerna. Kvinnor som upplever sömnlöshet känner dig irriterad på grund av trötthet. Vissa kvinnor blir känslomässigt när de sörjer förlusten av deras förmåga att föda barn.

Missuppfattningar

Trots att många kvinnor upplever en rad olika kognitiva och emotionella symtom under klimakteriet, har det aldrig bevisats att dessa symtom verkligen är orsakade av klimakteriet. Nattliga svettningar och sömnlöshet kan orsaka trötthet, vilket i sin tur kan ge kognitiva problem och irritation. Medelåldern stress, såsom att göra med ungdomar eller ta hand om åldrande föräldrar kan också orsaka sömnlöshet eller känslomässiga reaktioner. Det är inte klart om irritation orsakas av hormonella förändringar eller av utmattning.

Förebyggande /Lösning

obehag i klimakteriet kan ibland lindras genom livsstilsförändringar, som att äta rätt, motionera, viktkontroll och rökstopp. En hälsosam livsstil kan förbättra välbefinnandet under alla tider i livet. Irritabilitet, depression och humörsvängningar kan innebära mer allvarliga problem, till exempel sköldkörtelrubbningar eller depression. Om du har problem att klara, rapport över styr känslor för din läkare.

Previous:nothing Next:när man ska ringa en läkare för en feber

Relaterade artiklar


 • tips för att ge första hjälpen till barn
 • hur man förebygger kärnikterus
 • om för tidigt födda
 • hur man använder dutasterid
 • hur du begär dina journaler
 • hur man svettas ut en feber
 • talterapi språkliga aktiviteter
 • smärtlindring alternativ för arbetskraft
 • smärtlindring alternativ vid förlossning
 • roll av psykiatrisk vård
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com