ms symptom: domningar

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-04-05
Multipel skleros, även kallad MS är en kronisk sjukdom som angriper centrala nervsystemet. Det centrala nervsystemet inkluderar hjärna, ryggmärg och synnerverna. MS kan bli handikappande för många patienter, men det är viktigt att veta att inte alla som lider av MS blir handikappade. Forskare är inte säker på vad den exakta orsaken till MS är, men nya undersökningar görs varje år och med hjälp av specialistläkare, kan många MS-patienter leva ett normalt liv

tidiga symptom

Tidiga tecken på MS är stickningar, domningar, förlust av balans, trötthet eller svaghet i ben och dimsyn. Många gånger dessa symtom kommer att koncentrera sig på vänster eller höger sida av kroppen och ofta börjar i händer och armar. Symptomen på MS visar vanligtvis upp i åldrarna 20 och 40 och kan komma på snabbt eller långsamt, med endast ett symtom är uppenbara i början.

Mindre vanliga symtom

Det är inte så vanligt att ha någon med MS upplever följande symtom på MS tidigt. Dessa symtom är sluddrande tal, bristande koordination, svårigheter att känslan av omgivningen och plötslig förlamning. Men i sällsynta fall kan dessa symtom följas av andra mer vanliga symtom som inte var så uppenbar och gick obemärkt.

Symptom som förekommer eftersom sjukdomen fortskrider

När sjukdomen fortskrider andra symtom bli mer av en utmaning, till exempel som extrem trötthet, känslighet för varma temperaturer, muskelspasmer, synproblem, försämrad tänkande och problem tal i samband med en svårighet att svälja. Dessa symtom kan ta år att finnas i vissa MS-patienter, men för andra kan de visas i bara några månader efter diagnos.

Vem är i riskzonen för MS?

Enligt Mayo Clinic, är MS oftare diagnostiseras i kvinnor än män. I själva verket nästan 50 procent fler kvinnor än män lider av MS. Dessutom spelar familjen en faktor i MS. Du har en 1 procent och 3 procent större chans att få MS om man har en förälder eller ett syskon med MS. Race spelar också en roll, som visar att vita människor löper större risk då asiatiska och afrikanska folket.

graden av smärta orsakad av symtomen vid MS

Enligt National MS Society, rapporterade nästan hälften av MS-patienter med kronisk smärta i samband med deras symtom. Smärtan är ofta försvagande och kan orsaka lidande att göra stora förändringar i livsföringen. Men om MS upptäcks tidigt att patienten kan arbeta med sin läkare för att lindra många av de utmaningar som är förknippade med MS.

Behandlingen för MS

Det har varit många genombrott behandlingar under det senaste decenniet för att behandla och bromsa progression av MS, samt att förhindra skador på kroppen som ofta orsakas av MS-symtom. För att läsa en ingående beskrivning av varje läkemedel för MS, se Mayo Clinic-Behandling referens.

Previous:nothing Next:ungdom träningstips

Relaterade artiklar


 • mat som gör ammade barnet kinkig
 • problem som uppstår från dålig hållning
 • Definitionen av positivt tänkande
 • Vilka är de behandlingar för klubben fötter?
 • Hur snabbt Depo skott arbete?
 • vad som är brännande smärta i fötter?
 • hur man kan stoppa inåtväxta tånagel smärta
 • kallt förebyggande för en lärare
 • livsmedel för att undvika innan en serotonin blodprov
 • Graviditet & kattlådor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com