saker att äta när du har ont i halsen

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-25
En halsont kan bero på många saker. Du kanske har en virusinfektion, irritation, cancer eller återhämtar sig från operationen. Oavsett vad orsaken är resultatet detsamma. Det gör ont när du sväljer. Även om du har ont i halsen du kommer förmodligen ändå vara hungrig och törstig, så du ska välja saker att äta när du har ont i halsen som gör att du minsta obehag

mjuk mat

Undvik hårda Scratchy mat som chips eller grillade mackor ost. Försök inte att äta mat som är torr eller har skarpa kanter som kex eftersom de är svåra att svälja. Istället väljer mat som är mjuk och smidig. Om du inte har några lätt tillgängliga, kan du förbereda en vanlig måltid och mos i en mixer tills det är konsekvensen av potatismos. Du kan behöva tillsätta lite mjölk eller andra flytande att hålla den från att vara alltför torr att svälja. Mjuk mat att prova är keso, pudding, gelatin, ägg, havregryn, bananer, vattenmelon, yoghurt, makaroner och ost, mosade kokta grönsaker, puré kött och milkshake. Tänk på att mejeriprodukter som mjölk och glass kan öka produktionen av slem, vilket kan orsaka mer irritation i halsen om du måste klara den ofta. Även mejeriprodukter är lugnande och näringsrik, är det bäst att begränsa dessa om du hittar dig själv med att harkla dig eller hosta mer efter att ha ätit dem.

Vätskor

Dryck svalt eller rumstemperatur vätskor. Varm mat kan irritera din halsont. Undvik juice som har tillsats av kryddor eller är hög i syra såsom apelsinjuice, läsk, grapefruktjuice eller tomatjuice. Prova att dricka buljong eller salt buljong eftersom salt kan hjälpa lindra halsont smärta. Dricka ur ett sugrör kan vara mindre smärtsamt. Tugga på is chips eller popsicles att bada i halsen i sval fukt. Välj vätskor som också ger näring såsom frukt-eller grönsaksjuicer, och undvika läsk och kaffe.

Förberedelser

Cook grönsaker istället för att äta dem råa när man har ont i halsen. Klipp din mat i små bitar och ta små tuggor. Mos ditt kött och tunn den med sås eller smör så det är lättare att svälja. Undvik stark mat eller mat som är för varm. Laga mat tills det är mört och låt den svalna till rumstemperatur innan du äter den. Frys frukt och bananer och gör en cool lugnande smoothie eller is frukt genom att bearbeta dem i en mixer tills de når konsistens av glass.

Previous:nothing Next:yoga under graviditeten för att hjälpa till med andnöd

Relaterade artiklar


 • hur man beräknar kcal
 • påfrestningar på nacken övningar
 • hur man kan förebygga rotavirus hos spädbarn och småbarn
 • när du ska ta ett tidigt graviditetstest
 • Varför får jag varm blinkar när jag äter?
 • ont i magen rättsmedel för ett barn
 • blockerade äggledare behandling
 • billiga lösningar för värmevallningar
 • Hur mycket sömn behöver ett barn behöver?
 • hur du kan maximera solskydd
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com