varför är det svårt att sluta röka?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-26

Rökning är ett beroende

Av alla kemikalier som finns i cigaretter har nikotin har identifierats som det beroendeframkallande ämnet av American Heart Association. I likhet med andra beroendeframkallande droger, nikotin orsakar förändringar i hjärnan som leder till sug och abstinensbesvär. Nikotinberoende orsaker farmakologiska och beteendemässiga förändringar i användaren, vilket gör att rökaren att fortsätta använda tobak trots vetskap om hälsorelaterade risker enligt National Institute on Drug Abuse.

effekterna av nikotin

Nikotin påverkar kroppen omedelbart efter inhalation. Med varje cigarett rökt, suger rökaren 1-2 mg nikotin. Med tanke på den typiska rökaren tar 10 bloss per cigarett, som översätter till 10 "träffar" eller doser av nikotin per cigarett. Någon som röker ett paket om dagen får 200 träffar av nikotin dagligen. Nikotin har en kumulativ effekt, byggnad i blodet med varje puff. Även om halveringstiden för nikotin är två timmar (det vill säga, det tar kroppen två timmar för att eliminera hälften av dosen), representerar varje puff ett separat dos och nikotin kan stanna kvar i kroppen på en rökare upp till åtta timmar efter den sista cigarett har rökt. Omedelbara effekter av nikotin är bla ökat blodtryck, hjärtfrekvens och blodflöde och minskat artärer. Kolmonoxid som finns i cigarettrök berövar syre från blodet, svältande organ. Nikotin stimulerar omedelbart binjurarna, som frigör adrenalin som ytterligare ökar blodtryck, andning och hjärtfrekvens och ger rökare en känsla av eufori och energi. Nikotin stimulerar också belöning banor i hjärnan som orsakar känslor av nöje och förstärker beroendet.

Utsättningssymtom

I likhet med andra beroendeframkallande ämnen, är att sluta röka i samband med abstinensbesvär som kan börja inom några timmar efter rökning den sista cigarett och pågå i månader. Typiska abstinensbesvär är irritabilitet, rastlöshet, otålighet, fientlighet, ångest och depression. Andra symptom kan vara bristande uppmärksamhet, sömnstörningar och ökad aptit. Vissa beteenden är förknippade med rökning, som lukten av tobak eller processen med hantering och röka cigaretter, kan förhöja abstinensbesvär.

nikotinavvänjningskurer

Att sluta röka och bryta sig loss från missbruk är svårt, så mycket att 85 procent av alla rökare som försöker sluta misslyckas. Är dock att sluta möjligt. Nikotin finns i alla tobaksprodukter, inklusive rökfria produkter, så att byta från cigaretter till tuggtobak kommer inte att effektivt bryta sitt missbruk. Ett antal nikotinavvänjningskurer finns för att hjälpa avvänja rökare från nikotinberoende. Nikotintuggummin och plåster innehåller lägre totala nikotin nivåer än tobak, men de faktiskt lindra abstinensbesvär. Eftersom dessa produkter inte ger lustfyllda aspekterna av rökning, de är inte beroendeframkallande och har liten potential för missbruk. Receptbelagda läkemedel, såsom Zyban och Chantrix, finns också. Dessa mediciner agera på hjärnans receptorer och blockerar effekterna av nikotin, om rökare skov och röker en cigarett. Oavsett nikotinersättning metod som väljs, är beteendeterapi rekommenderas. Stöd kan finnas i gruppdiskussioner, en-mot-en sessioner med en terapeut utbildad i missbruk eller online stödgrupper. Behavioral stöd, antingen ensamt eller i kombination med nikotinersättningsmedel, ökar sannolikheten för att sluta.

Previous:nothing Next:citronsaft botemedel

Relaterade artiklar


 • möjliga orsaker till avvikande resultat från Pap resultat
 • kör det snabbaste sättet att gå ner i vikt?
 • Smärtlindring under VBAC arbetsmarknaden
 • Fakta om friska lungor
 • skillnaden mellan minipiller och kombinerade p-piller
 • långsiktiga biverkningar av Nexium
 • hypoglykemi hos barn
 • Hur kan nattljusolja ägglossning olja hjälp?
 • hur man syntetisera testosteron
 • vad man ska göra för huvudlöss?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com