vilka livsmedel innehåller serotonin?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-04-26
Serotonin är en signalsubstans kemikalie som finns i hjärnan, men som produceras i kroppen. Dess roll i att bistå nerv och hjärncellerna i funktion kan inte överskattas. I själva verket kan sin frånvaro (eller låg nivå) i hjärnan påverkar aptit, humör, sömnrytm och sexuell lust. Depression kan också orsakas när serotonin sjunker. Därför hitta ett sätt att upprätthålla en tillräcklig och enhetlig nivå på detta viktiga kemiska i kroppen och hjärnan är viktigt. Äta mat rik på serotonin är ett naturligt sätt att uppnå detta mål.

serotoninnivåerna och Brain-Blod Barrier

Eftersom låga nivåer av serotonin i hjärnan kan orsaka stämningar störningar och depression, ett växande antal människor har försökt att göra en koppling mellan att äta mat som innehåller serotonin (se lista nedan) och-som följd-ökning serotoninnivåerna i hjärnan. Men samtidigt öka intaget av livsmedel med serotonin skulle öka nivån av denna kemikalie i tarmen, skulle det inte automatiskt göra det i hjärnan. Detta beror på att hjärnan blod barriären och en oförmåga hos vissa kemikalier att passera hinder utan hjälp av aminosyror.

Serotonin, L-Tryptofan aminosyror och Mat

För att serotonin att göra det från tarmen och förbi hjärnan blod barriären, är det viktigt att det följer naturens process: livsmedel först måste intas i kroppen som innehåller aminosyran L-tryptofan. Livsmedel som innehåller denna aminosyra sedan producera serotonin som kan transporteras från tarmen till hjärnan. Men även denna process kräver ännu en komponent: minskning av andra konkurrerande aminosyror från mat, vissa livsmedel som desamma som innehåller L-tryptofan. Därför är det inte tillräckligt att äta mat som innehåller aminosyran L-Tryptofan. Måltiden konsumeras behöver inte ha alltför många konkurrerande aminosyror annat än detta

Livsmedel som ökar eller Boost serotonin i hjärnan

Turkiet, vassleprotein, färskost, ägg, solros-och sesamfrön, havre och mango är några livsmedel som innehåller L-tryptofan, som höjer serotonin i blodomloppet. Andra som innehåller denna aminosyra och kan även öka serotoninnivåerna i blodet omfattar bananer, bröd, pasta, potatis, valnötter, kikärter, spirulina och fjäderfä.

Protein Foods och serotonin

Trots att protein kött (kyckling och kalkon ) kan stödet i hjärnan serotonin nivå växer, ska det inte vara för hög nivå av de andra aminosyra typer i den konsumerade kött, eftersom serotonin konkurrerar med dessa andra aminosyror för inträde i hjärnan-blod barriären. Även generellt är aminosyran L-Tryptofan i betydligt mindre mängder än andra aminosyror, och därigenom minska sannolikheten för att göra det till blod-hjärnbarriären om andra aminosyror är närvarande.

Kolhydrater och serotonin

kolhydrater (bröd och pasta) spelar den största rollen att producera serotonin som gör det från tarmen till hjärnan. Detta beror på det faktum att mer L-Tryptofan finns i kolhydrater, vilket ger serotonin produceras i magsäcken en fördel gentemot de andra aminosyror när de försöker få tillträde in i blodomloppet.

Previous:nothing Next:varför är det svårt att sluta röka?

Relaterade artiklar


 • citronsaft botemedel
 • var man hittar information om HPV-vaccin
 • tonsill faq
 • hur är kolesterol mäts?
 • spray tan information
 • naturläkemedel för en urinvägsinfektion under graviditeten
 • sängvätning botemedel för barn
 • om tidig upptäckt graviditetstester
 • HLR & AED instruktioner
 • sluta röka guide
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com