MRI-säkerhetsstandarden & graviditet

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-05-27
Den oro för att använda magnetisk resonanstomografi (MRT) för att bedöma olika hälsofrågor med gravida kvinnor har behandlats av läkare och specialister bildhantering, samt Food and Drug Administration (FDA). Potentialen för fosterskador fostret har varit den viktigaste frågan som har tagits upp på grund av användning av vissa kontrastmedel som blir närvarande i moderkakan

Hur en MR fungerar

Den mänskliga kroppen består av vatten molekyler som innehåller protoner. Enligt Mayo Clinic dessa protoner kommer att reagera när magnetisk energi och radiofrekvenser presenteras i kroppen. Reaktionen egenskaper protoner spåras i olika nivåer av magnetiska avgifter och radiofrekvenser mot normal reaktion lägen och därigenom skapa ett karta rörlighet som teoretiskt sett kan indikera någon onormal vävnad, till exempel vid en tumör.

Kontrastmedel och MRT

MRI processen innebär ibland en intravenös injektion av kontrastmedel i modern. Mediet skulle vara någon, kondenserad lösning som skulle kunna upptäckas som annorlunda, eller kontrasteras, under en MRT-undersökning när den passerar genom kroppen av modern. Detta kontrasterade lösning skulle då användas som en jämförelse inslag för att uppmärksamma eventuella avvikelser i de olika interna och externa vävnader i livmodern.

Användningen av MR under graviditeten

Användning av MRT är endast indicerade när misstänkta oegentligheter har upptäckts med andra medel för undersökning. Dessa andra betyder oftast består av ultraljud, som oftast hänvisas till som ultraljud. Ultraljud består av att presentera sonic vågor inom livmodern för att skapa bilder i realtid av fostret. I de flesta fall kan dessa bilder presentera en tillräcklig mängd diagnostisk information för att bedöma den fysiska hälsan hos fostret. Dock kan vissa avvikelser upptäcks vid ultraljud som kommer att kräva mer djupgående analys för att identifiera specifika avvikelser.

Misstänkt riskmoment

Enligt Frank G. Shellock, Ph. D. , den kontrastmedel vanligen används i MRT är gadolinium och mangan. Dessa är sällsynta jordartsmetaller som används på grund av deras reaktiva egenskaper för magnetiska fält. Dessa reaktioner ytterligare stärka söka efter avvikelser. Men förekomsten av dessa metaller i moderkakan-blod barriären inom några minuter efter en injektion av kontrastmedlet, tillsammans med avsaknaden av bindande bevisning för avlägsnande av medium från fostrets miljö har lett till kritik av sina långsiktiga påverka på fostret.

andra potentiella risker

Enligt American College of obstetriker och gynekologer, förutom de farhågor att använda vissa kontrastmedel finns även frågor om säkerheten i fostret på grund av värmen som skapas i moderns kropp som en följd av förekomsten av magnetfält och radiofrekvenser. Även om teorin att detta genererade värme potentiellt kan innebära viss risk för vävnadsskador hos fostret, finns för närvarande inga styrkta fall av sådana. Men är MR inte ofta rekommenderas under första trimestern av graviditeten för att undvika eventuella komplikationer under denna avgörande fas av födsel.

Previous:nothing Next:förmaks septal defekt hos barn

Relaterade artiklar


 • normalt blodtryck guide
 • enheter som ska användas för Peyronies sjukdom
 • hur du lagrar placenta navelsträngsblod
 • smärtlindring alternativ under förlossning
 • påfrestningar på nacken övningar
 • hur man berättar när du är gravid
 • varför en del unga underviktiga aktiva människor lider av högt blodtryck?
 • Hur snart efter en LH-stegringen gör ägglossning du?
 • god hälsa för barn i
 • vax bygga upp förebyggande
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com