Varför påverkar rökning VO2?

Inlagd av: Stefan Svensson uppdaterad: 2015-05-14

Du behöver:.
vaselin, vaselin, bomullstussar, majsstärkelse, babypuder, oparfymerat tvål

Om VO2

VO2, eller VO2 max, är den maximala mängd syre som kroppen kan använda i en minut. Det finns flera faktorer som påverkar VO2 max, inklusive muskelmassa, blodet syre, lungkapacitet och allmänna konditionen. En timanställd med mer muskelmassa för att komma åt mer syre per minut än någon med mindre massa. Samtidigt, tar en person med nedsatt lungkapacitet i mindre syre, vilket gör mindre syre tillgängligt och därigenom minska den maximala mängd syre som kroppen kan använda per minut. När det gäller rökning, det finns tre viktiga faktorer som påverkar VO2 max. Kolmonoxid, lungfunktion och blodcirkulation

Rökning och Kolmonoxid

Cigarettrök innehåller flera farliga gaser och kemiska föreningar, bland annat kolmonoxid. Kolmonoxid är farligt eftersom det binder väldigt enkelt med röda blodkroppar-så lätt att cellerna ofta obligation med kolmonoxid istället för syre. Är dock att kroppen inte kan bryta ner koloxid och tillgång till gemensamma syremolekylen för energi. Som ett resultat av de röda blodkropparna release aldrig kolmonoxid och inte kan plocka upp någon syre molekyler. Kolmonoxid blodet mäts i miljondelar (PPM). Bibehållna nivåer över 70 symptom ppm orsak som huvudvärk, illamående och trötthet. Långvarig exponering över 150 till 200 ppm kan vara dödlig. Långvarig kolmonoxid exponering från rökning kan aldrig höja nivåer över sjuttio ppm men kommer fortfarande att påverka den mängd syre till vävnader.

Rökning och lungfunktion

syre kommer in i blodomloppet via små strukturer i lungan kallas alveolerna. Alveolerna är små säckar, formade som druva kluster, med väggar tjockleken på en enda cell. Under andning, passerar inandade genom väggarna av alveolerna i blodet, eftersom koldioxid passerar från blodet till alveolerna. Rökning skadar alveolerna, vilket leder till ärrbildning och minskad elasticitet, som direkt försämrar gas överföring. Som ett resultat befriar kroppen inte tillräckligt koldioxid och tar inte in tillräckligt med syre. Detta i sin tur direkt påverkar mängden syre till vävnaderna.

Rökning och Cirkulation

Rökning orsakar att blodkärlen drar ihop, vilket ökar blodtrycket och orsakar ischemi (områden med minskat blodflöde) på mindre fartyg. Ökning av blodtrycket kan också orsaka skador på fartyg. Dessa skador leder ofta till bildning av blodpropp, plack och ärr-som alla minskar blodflödet genom kärlen. Med ischemi, områden av vävnad får ingen blodflödet alls och som ett resultat, inget syre. Ofta om fartygen är små nog, kommer andra fartyg i området att ge syrgas eller fartyget kommer att dra från säkerheter fartyg runt blockeringen. Men faktum kvarstår att blodflödet och därmed syre tillgänglighet, är betydligt lägre.

Previous:nothing Next:Hur tar man sig längre?

Relaterade artiklar


 • tips för blivande mammor
 • växtbaserade neuropatisk smärtlindring
 • hur man kan stoppa näsblod
 • är glykolsyra peeling säkra under graviditeten?
 • hur du tar bort ringar under ögonen
 • gemensamma klimakteriet symtom
 • åksjuka behandlingar
 • hur man verkligen sluta röka den här gången
 • hur man beräknar kcal
 • sammanfattning av graviditeten stadier
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com