Vilka olika typer av DNA?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-18
DNA bär den centrala instruktioner för proteinsyntesen i cellen. DNA bär gener som är kodade och överförs till RNA-molekyler. Dessa RNA-molekyler lämnar kärnan (i djurceller) och översätts till funktionella proteiner. Trots att DNA finns i kromosomer (typ B) är den mest populära typen av dubbel-helix struktur, det finns flera andra former av DNA

Du behöver:. .
Över disk svampdödande kräm

DNA-struktur

DNA typer differentieras efter deras bildande och helix struktur. Komponenterna i dubbelspiral är specifika för alla DNA. DNA består av en socker-fosfat ryggraden med en intern kvävehaltiga bas. De kvävehaltiga basenhetens vätebindning håller dubbelspiral struktur genom att kombinera två kompletterande delar av DNA. Den externa ryggrad är negativt laddad, att skapa samverkan med andra molekyler.

B-DNA

B-DNA är den form är vanligt förekommande i kromosomerna. B-DNA finns en högerhänt helix med 10 baspar per varv. B-DNA replikeras och används i transkription och översättning av RNA, som är den molekyl som används för proteinsyntes. B-DNA kan denatureras, vilket innebär att vätebindningar tas bort. Detta är i huvudsak det första steget i replikera DNA i cellen.

A-DNA

A-DNA är också en högerhänt helix. Det finns dock flera baspar per varv. A-DNA har 11 baspar per varv. Andra än de mer kompakta struktur, är A-DNA som liknar B-DNA. Det är biologiskt aktiva i cellen, och den bildar kristalliserad strukturer i lab experiment.

Z-DNA

Z-DNA är den typ av DNA som är en vänsterhänt helix. Det är också känt för att vara biologiskt aktiva i sicksack formationer upprepa sekvenser baspar. Z-DNA har 12 baspar per varv, så det bär de flesta gener mellan varje omgång. Z-DNA spelar en roll i RNA transkription, som är den proteinsyntesen processen för att skapa mRNA från en DNA-sträng. mRNA (meddelande RNA) är den molekyl som bär gener som till ribosomer där proteiner syntetiseras.

cDNA

cDNA (komplementärt eller klonat DNA) är en typ av DNA som används för att beskriva bibliotek av genetisk information. cDNA används i tester för läkemedel och forskning av sjukdomar. cDNA är en kompletterande del som läses av i laboratorier för att skapa gener. Gentekniken används även dessa DNA bibliotek för att skapa modifierade versioner av genetisk information.

Previous:nothing Next:anti-aging råd

Relaterade artiklar


 • hur man kan förstå om det är riskabelt att plocka på sårskorpor
 • hur lång tid det tar för koloskopi resultat
 • Hur fungerar en alunstift arbete?
 • vuxen akne vård
 • information om candida jäst
 • hur man läser ett recept
 • hur man ska behandla metastaserande adenocarcinom
 • hur du tar en andningsfrekvens
 • Homemade Rättsmedel för pormaskar
 • artros behandling under graviditet
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com