hur friska är lungor ett år efter att sluta röka?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-28

Du behöver:
blodtrycksmätare
. Stetoskop.

förbättringar under året

Din kropp börjar att dra omedelbart när du slutar röka. Inom bara 30 minuter från din sista cigarett, det är en minskning av blodtrycket. Puls kommer långsamt och kroppstemperatur i dina händer och fötter kommer att öka cirkulation förbättras. Genom att bara 8 timmar senare kommer kolmonoxid i blodet har återgått till normala, och syrehalten måste normaliseras också. En dag senare kommer dina chanser att drabbas av en hjärtattack börjar redan att minska. Inom 2 till 3 dagar, börjar kroppen växa nya nervändar och din känsla av lukt och smak förbättras. Två till 3 veckor efter du slutar röka, kommer lungfunktionen börjar redan öka när flimmerhåren börjar växa tillbaka. Andra respiratoriska fördelar du kommer att börja märka är att alla hosta, trängseln eller andnöd minskning under månaderna som följer. Genom den tid du är rökfri i 1 år, har du minskar din chans för hjärt-kärlsjukdomar med 50 procent jämfört med när du var en rökare. Dina lungor kommer också att ha fått friskare.

Rökfritt Lungor vid 1 år

När du röker, blir din lunga flimmerhår täckt av tjära, vilket hindrar normal funktion. När du har gått ett helt år utan att röka en cigarett, kommer dina lungor återfått användningen av cilier. Cilier likna fint hår i dina lungor och spelar en viktig roll i att ta bort slem. Fungerande cilier i lungorna innebär att du kommer att andas lättare och vara mindre känslig för infektioner. Om dina lungor har redan drabbats av permanent skada, såsom ärr vävnad eller emfysem, kommer det inte vara möjligt att vända den skada som skett fullt ut. Däremot kan sjukdomar i andningsorganen som bronkit, hosta och inflammation sluta, så att du kan andas lättare.

Andra hälsofördelar

Hälsa fördelarna med att sluta röka sluta inte efter 1 år av att vara rökfri. Fem till 15 år efter att du slutat röka, har stroke risk sänkt till nivåer av människor som har rökfri hela sitt liv. Senast 15 år, är din risk för hjärt-kärlsjukdomar nästan det samma som om du aldrig hade rökt i hela ditt liv. Risken för svalg, munhåla, bukspottkörtel, matstrupe och magsäck cancer minskas, tack vare att inte ständigt utsätts för cancerframkallande ämnen cigaretter innehåller. Att sluta röka är inte bara bra för dina lungor och andning, men ger dig en rad andra fördelar också.

Previous:nothing Next:HLR steg för spädbarn

Relaterade artiklar


 • hur man stanna hydrerade under sommarmånaderna
 • hur du får ditt barn att gå upp i vikt
 • hur man förstår riskerna med att bära flip flops
 • vad är blodtryck som mäts med?
 • progesteron effekter på ett embryo
 • Hur sluta röka cigaretter
 • Hur du tar värktabletter under graviditeten
 • HIV-behandling under graviditet
 • hur man skyddar sig från solens ultravioletta strålar
 • Hur mycket vatten ska en person dricker under en dag?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com