hur ofta skall kolesterol kontrolleras?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-05-10
Hjärtsjukdom orsakad 27,1 procent av alla amerikanska dödsfall under 2005, enligt den Centers for Disease Control. Hjärtproblem som följd av höga kolesterolvärden stod för 68,3 procent av dessa dödsfall. Regelbundna kolesterol visningar är det enda sättet att kontrollera dina kolesterolnivåer i blodet

Identification

Kolesterol är ett fettämne som är tillverkade i levern. Det finns i alla delar av kroppen och färdas genom blodomloppet också. När för mycket kolesterol i blodet kan det börja bygga upp längs väggarna i artärerna. Kolesterol bygga orsakar avlagringar, eller plack, till formen. Det enda sättet att veta om plack byggs upp har inträffat är att ha dina kolesterolnivåer kontrolleras. För friska vuxna ska kolesterolvärden kontrolleras minst en gång vart femte år

typer av kolesterol

Det finns två huvudtyper av kolesterol i kroppen. Low-density lipoprotein (LDL) och hög densitet lipoproteiner (HDL ). Lipoproteiner är bärare som rör sig kolesterol från blodet och in i kroppens celler där det behövs. Ett lipoprotein är en proteinmolekyl som griper tag på en kolesterol molekyl och transporterar in den i cellen. LDLs kallas det "onda" kolesterol medan HDLs anses vara goda, eller friska. Detta beror på en hög andel av LDLs i blodet tyder på att cellerna har mer än tillräckligt kolesterol för att fungera normalt. En hög HDLs är ett gott tecken eftersom dessa lipoproteiner städa upp plaketten beläggningar av LDLs.

blod i

Eftersom hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i USA, kolesterol tester faller under förebyggande vård, och täcks av de flesta hälso-försäkringar. Ett enkelt blodprov kommer att identifiera totalkolesterol och HDL-nivåer. Ett lipoprotein profilen test är en mer omfattande blodprov som identifierar LDL och triglycerider i tillägg till HDL och total nivå. Triglycerider är en annan form av fett i blodet som är distribueras till muskel-och fettvävnad. Dessa tester kan göras som en del av en rutinmässig fysisk undersökning. En hälsosam nivå för totala antalet skulle vara 200 eller lägre. En nivå på 100 till 129 är som anses hälsosamt för LDLs, medan HDLs bör komma in på 60 eller mer.

Riskfaktorer

Ett antal faktorer kan bidra till stigande kolesterolnivåer. Kost rik på fet mat, och låg i frukt, spannmål och grönsaker resultera i höga nivåer av dåligt kolesterol och låga nivåer av frisk kolesterol. Eftersom kroppen åldrar, kolesterolnivåer tenderar att stiga. Män som är mellan 45 år eller äldre, och kvinnor som är 55 år eller äldre kan se en ökning i dessa nivåer. En familj historia som inkluderar hjärtsjukdomar kan också göra en person till höga nivåer. Individer med diabetes och de som har en historia av högt blodtryck är också i riskzonen.

Läkemedel och behandling

De som har drabbats av en hjärtinfarkt eller stroke som en följd av högt kolesterolvärde kan vara ordinerad medicin som hjälp att sänka deras räknas. Statin läkemedel används för att bromsa lever produktionen samtidigt ökar leverns förmåga att eliminera LDLs från blodet. Gallsyrabindande droger också lägre LDL-nivåer genom att binda med kolesterol i tarmen, innan det når blodet. Niacin, som är ett B-vitamin, hjälper också till att förbättra LDL och triglycerider. Men det behövdes dosering påverkan på dessa nivåer är ovanligt hög och bör övervakas av läkare för att undvika risken för biverkningar.

Previous:nothing Next:biverkningar av smärta medicin

Relaterade artiklar


 • botemedel för PMS & moodiness
 • hur man stanna hydrerade under sommarmånaderna
 • hur man kan bli av baby akne
 • hur man kan planera en verksamhet konvention
 • hur man kan förstå om det är riskabelt att plocka på sårskorpor
 • ansiktsservetter fakta
 • hur man förbereder en familj kit katastrof leverans
 • headlice råd
 • hur man får hjälp för extrema ekonomiska problem
 • Hur glukos flytta in i en cell?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com