kärnikterus definition

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-05-05
Kärnikterus är en sjukdom hos nyfödda barn som leder till hjärnskador om de inte behandlas omedelbart. Problemet bottnar i barnets lever när den inte har utvecklats helt innan födseln. Under dräktigheten, är gammal bilirubin från barnet filtreras i moderns levern. Om ett barn föds i förtid och levern har inte utvecklats, är levern inte klarar av filtrering gamla bilirubin, så får gulsot. Om de inte behandlas, leder gulsot till hjärnskador hos det nyfödda

Symtom

Gulsot kännetecknas av en gulfärgning av hud och den vita delen av ögat. Det börjar i ansiktet och sprider sig till bröst, hals och armar. Spädbarn med mörkare hud kan vara svårare att upptäcka gulsot, men det kan ses i ögonen. Som bilirubin fortsätter att ansamlas i blodet sprider sig gulsot gradvis hela kroppen.

Brain Damage

Enligt Center for Disease Control, 60% av barnen utvecklar gulsot. Gulsot är vanligt hos nyfödda barn eftersom deras lever anpassar sig till att rensa kroppen från överskott bilirubin. Mild gulsot är inte skadligt, men svår gulsot lämnas obehandlade når hjärnan och orsakar skador.

Riskfaktorer

Även om de flesta barn får någon typ av gulsot, riskfaktorer öka chanserna för kärnikterus. Riskfaktorer är mestadels ärftlig. Om bebisen föds med ett syskon som har utvecklat gulsot tidigare, det finns en större risk för att nyfödda utveckla det också. Tidigt födda barn löper störst risk, eftersom deras lever inte fullt utvecklade.

Varningstecken

Förutom gulsot, vissa andra varningssignaler förekomma innan uppkomsten av kärnikterus. En kinkig bebis som inte kommer att äta eller sova tillsammans med gulfärgning av huden är hög risk för kärnikterus. Bebisar som inte har minst fyra blöta blöjor på 24 timmar är också i riskzonen. Dessutom en bebis som inte diar bra eller vägrar flaskan kan vara varningssignaler för kärnikterus.

Behandling

Ljusterapi behandling används för att sänka nivåerna av bilirubin i bebisar. Ett blått ljus placeras över barnet att inaktivera bilirubin. Behandlingen gör inte ont barnet, och det kan göras på läkarens kontor eller hemma. Du kan be om ett bilirubin test när du går hem med ditt barn.

Previous:nothing Next:symtom på prostatacancer stenar

Relaterade artiklar


 • beroende återhämtning information
 • Felsökning ekollon trapphissar
 • hur man gör en no-sy varm / kall pack
 • hur man kan stimulera aptiten hos äldre
 • perioder i klimakteriet
 • silverax användning i klimakteriet
 • hur man sparar tid, bränsle, miljö och din hälsa alla med en enkel förändring.
 • ryggövningar under graviditeten
 • hur man kan bota en prostata infektion
 • Varför är vatten viktigt under träning?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com