koloncancer förebyggande för seniorer

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-12
Kolorektal cancer är den näst vanligaste orsaken till dödsfall i cancer i USA. Ökar risken att tjocktarmscancer med åldern. Seniorer i särskilt behov av att vara vaksamma på tecken på cancer i tjocktarmen och vidta åtgärder för att förhindra det genom regelbunden screening och leva en hälsosam livsstil

Diet

Ät minst fem portioner av frukt och grönsaker varje dag. Basera din kost på vegetabilier. Det har konstaterats att de som foderstater med högt i dessa livsmedel har en lägre risk för tjocktarmscancer. Ät råa grönsaker ofta och få massor av fibrer. Undvik halvfabrikat och raffinerat spannmål och väljer fullkorn istället. Ät fullkornsris bröd, havregryn och livsmedel som innehåller kli. Undvik vitt bröd och söta livsmedel lastas med socker. Begränsa mängden kött i din kost, samtidigt som du äter tillräckligt med protein från andra källor.

Undvik alkoholhaltiga drycker eller begränsa intaget till en per dag om du är kvinna och två om dagen om du är man. Minska dina kalorier så du bor på din idealvikt. Fetma har visat sig öka risken för tjocktarmscancer särskilt hos män. Om du är överviktig, börjar en hälsosam kost tillsammans med motion så att du kan komma ner till din idealvikt. Om du för närvarande inte överviktig, titta på din kost så att du inte sätter på pounds när man blir äldre, som ofta händer med seniorer.

Motion

ägnar sig åt fysisk aktivitet minst 30 minuter om dagen 5 dagar en vecka. Höjning av intensiteten eller varaktigheten av din träning kan ytterligare minska risken för tjocktarmscancer. Motion hjälper dig också att förebygga fetma, vilket kan leda till tjocktarmscancer. Seniorer kan gå raskt i 30 minuter varje dag eller göra stolen övningar som ökar hjärtfrekvensen och träna muskler. Innan du påbörjar en ny övning regimen, kontakta din läkare för att se till att du är i gott skick för att utöva du har valt. Om du har problem med knäna, kan din läkare vill inte att du kan gå överdrivet men föredrar du får fysisk aktivitet genom vattengympa.

Screening

genomgå tjocktarmscancer screening enligt rekommenderade riktlinjer. Börjar på 50 års ålder, bör de äldre har en fekal blodprov varje år, en flexibel sigmoidoskopi vart femte år och en koloskopi vart tionde år. Dessa tester används för att hitta blod, avvikelser eller polyper i tjocktarmen som kan tyda på förekomst av cancer så det kan behandlas tidigt.

Previous:nothing Next:vad man inte ska äta när du har influensa?

Relaterade artiklar


 • huvudsakliga funktion utsöndringsorganen systemet
 • Hur är glukos tas in i cellerna?
 • ska du bära en behå när du sover?
 • hur man kan bli av en kall och ont i halsen utan medicinering
 • hur man ska behandla neuropatisk smärta
 • hur man lär sig Lamaze
 • naturliga botemedel för halsfluss
 • vad är en urinvägsinfektion?
 • premenstruella syndrom behandling
 • byta arbetsställning med motion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com