långvarig användning av nässpray

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-05-14
Nässpray är bra för tillfälligt rensa en täppt näsa. Vissa recept typer behandla även specifika andningsproblem. Men liksom alla läkemedel, kan nässpray användas felaktigt eller för länge. När detta inträffar förlorar det sin verkan, och därmed blir ett problem snarare än en lösning

Fakta

Med hjälp av en nässpray kan lindra igensatta bihålor. Om sprayen innehåller bedövande agent, återstoden som sipprar ner på baksidan av halsen kan hjälpa till att lindra halsont smärta.

De flesta nässprayer som innehåller ingredienser som fungerar som en antihistamin eller avsvällande medel. Vissa innehåller inga mediciner som helst, utan i stället helt enkelt leverera en saltlösning i näsborrarna.

De nässprayer som inte innehåller droger är de som kan orsaka problem med långvarig användning. De läkemedel som används vid besprutningar inte är fysiskt beroendeframkallande. Men de kan orsaka en psykologisk "behovet" av medicinen genom att producera vad som är känt som en "rebound" effekt

Betydelse

erkänner tecken på lång tids användning av nässpray, och att vara medveten om de negativa effekter det kan ha kommer att hjälpa en att försäkra att detta inte kommer att hända.

Funktion

Funktionen hos en nässpray är enkel: att få medicinering eller saltlösning tillräckligt långt upp i näsan för att ge befrielse från trängsel och tilltäppta bihålor. Detta sker vanligtvis med hjälp av antingen en flaska med ett litet munstycke, eller en cylinder med en pump. Nässpray flaskor kan pressas, vilket gör att spraya in i näsan. En person pressar ner på en pump nässpray cylinder att utvisa den medicinen.

Identifiering

Som en allmän regel bör nässpray inte användas under längre tid än tre raka dagar, om inte en läkare instruerar en person att använda det längre. När nässpray används under längre tid än det verkligen behövs, kan överanvändning orsaka ett tillstånd som kallas Rinit medicamentosa. Detta är bara en finare sätt att säga att de små artärerna i näsan har krympt så mycket från de aktiva ingredienserna i nässprayen att de inte längre fungerar som de ska. När detta inträffar nästäppa ökar, snarare än minskar. Näsan känns täppt hela tiden, även om det är klart, eller det finns ingen underliggande orsak till bihålorna eller näsan vara igensatta.

Effekter

Effekterna av långvarig användning av nässprej är ganska mycket alla negativa. Den första effekten en person kommer vanligtvis att märka är att näsan verkar fortsätta känna täppt även efter upprepad användning av nässpray. Vidare gör med hjälp av nässpray inte ens ge känslan i nässlemhinnan och bihålorna rensas. Detta är känt som "rebound" effekt.

Som långvarig användning fortsätter kommer de små artärerna börjar krympa, och ärrbildning kan uppstå. Detta kan orsaka irritation och uttorkning av slemhinna i nässlemhinnan. Detta är inte bara en obehaglig känsla i sig, utan sår kan utvecklas, eller kan man drabbas ofta näsblödningar.

Förebyggande /Lösning

Det bästa sättet att förebygga effekterna av långvarig användning av nässpray är att bara använda nässpray som det behövs, eller bara så många gånger som instruktionerna säger att använda den, och sluta använda medicinska nässpray så fort symtomen börjar avta.

Previous:nothing Next:Varför påverkar rökning VO2?

Relaterade artiklar


 • hur ofta bör du rengöra öron?
 • hur man använder en nit kam att bli av med löss
 • hur man kan stoppa plåga dig själv med att vilja sluta röka.
 • vad man ska packa i en arbetsmarknad väska
 • citronsaft botemedel
 • naturlig kost för barn med ADHD
 • smärtlindring för mindre brännskada
 • hur man kan kontrollera status för en graviditet Medicaid program online
 • hur man kan bli av en kall och ont i halsen utan medicinering
 • hur man kan förebygga en svampinfektion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com