varför det är viktigt att sluta röka?

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-05-13
Röka cigaretter är en vana som är mycket svårt att bryta, men fördelarna med att sluta uppväger svårigheterna. Det finns så många risker som går längs med rökning, det kan orsaka allvarliga skador på kroppen. Inte bara det, men det kan också påverka de som ligger närmast dig om de andas i röken varje dag. Om du röker, är det viktigt för dig att bryta denna vana för många särskilda skäl

Du behöver:.
Vaselin, vaselin, bomullstussar, majsstärkelse, babypuder, oparfymerad tvål.

risk för din hälsa

Rökning är helt hårt på hjärt-kärlsystemet. Det kan orsaka åderförkalkning, vilket är en sjukdom där dina artärer börjar hårdna och tygla, vilket gör att blodgenomströmningen att ditt hjärta att minska, vilket i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt och stroke.
Många rökare i slutändan får cancer, speciellt av lungor; rökning kan orsaka cancer i många andra delar av kroppen, men, inklusive mun, svalg, voicebox, matstrupe, bukspottkörtel, mage, njurar, urinblåsa och livmoderhalsen. Leukemi är en annan möjlighet. Ett skäl att cigaretter kan orsaka cancer beror på att de innehåller kemikalier som är giftiga för din kropp, såsom arsenik, bensen, och kadmium, vinylklorid, vätecyanid, formaldehyd, och kolmonoxid. En person skulle aldrig medvetet vill svälja dessa kemikalier, men om du röker, är du intar dessa kemikalier varje dag.
Det kan orsaka problem med din munhälsa, inklusive sjukdomar i tandköttet.
Rökning kan också orsaka synstörningar och kan leda till förlust av syn helt och hållet.
lungproblem, såsom emfysem, är också ett vanligt problem med rökare. Rökare är mer sårbara för bronkit och lunginflammation liksom, som båda kan vara längre om du röker.
När det gäller dina mag-tarmkanalen, kan du få mer halsbränna om du röker. Du kan också få sår i magen eller problem gallblåsan, till exempel stenar. Crohns sjukdom är en större möjlighet för rökare också.
Om du försöker bli gravid, rökning kan minska dina chanser, ser som det kan orsaka problem med fertiliteten hos både män och kvinnor. Hos män, minskar det spermieantalet. Hos kvinnor kan det orsaka skada på äggstockarna, vilket kan medföra att du förlorar ägg och gå in i klimakteriet mycket tidigare än normalt. Det kan störa östrogenproduktionen och "orsaka en kvinnas ägg (oocyter) att vara mer benägna att genetiska defekter" (American Society for Reproductive Medicine i Resurser nedan). Du kan vara större risk för missfall eller Tubal graviditet om du röker.
Att sluta röka kan minska eller till och med vända dina risker för många av dessa villkor.

Risker till din familj

Inte bara rökning riskerar att orsaka skador på din egen hälsa, men det riskerar hälsan hos din familj och dem som ligger närmast dig. De andas in passiv rökning, vilket kan vara lika farligt för deras hälsa. Dina barn kommer att vara mer sårbara för sjukdomar, och dina barn har större risk för plötslig spädbarnsdöd. De kan också bli sjuk i cancer, hjärtsjukdomar, och luftvägssjukdomar. Öroninfektioner och astma är vanligare hos barn som andas in passiv rökning också.
Att se till att dina barn är så friska som möjligt är en viktig anledning till att sluta röka idag.

Graviditet

Om du är en kvinna som väntar barn, rekommenderas det att du avstår från rökning. Om du röker när du är gravid, är du större risk för placenta previa, vilket innebär att du kan behöva genomgå en C-avsnitt. Du och ditt barn är också mer risk för moderkaksavlossning, vilket kan orsaka barnet att dö. För tidig förlossning och födelse är en stor möjlighet i sin tur leder till att barnet har en mycket låg vikt när de föds. Rökning kan också orsaka problem med barnets lungor.

Kosmetiska och Fysiska Fördelar

Rökning också bär med sig många kosmetiska olägenheter eller nackdelar. Röken kan leda till att du har fler rynkor, och dina tänder kan bli missfärgade en brunaktig färg. Du kommer också att ha en tydlig lukt med dig, eftersom lukten är i hela huset och på dina kläder. Dina andetag bär också den omisskännliga, stanken av rök.
Fysiskt kanske du inte känner någon smak eller lukt också, eftersom dina sinnen har skadats av röken.

ekonomiska skäl

Kostnaden för cigaretter kan utlösa förödelse på din familjs ekonomiska situation. Om du röker ungefär ett paket per dag, och varje kostar packa runt $ 4. 50, då är man i princip spenderar ungefär $ 31,50 på cigaretter varje vecka, vilket är en kostnad på $ 1638,00 per år (MSN Money i referenserna nedan).
Om du skulle sluta röka, skulle dessa pengar kunna sparas för räkningar eller även användas för att betala av skulden. Du kan även ta en liten familj semester med summa pengar. Det skulle vara klokt att överväga långsiktiga fördelar rökstopp skulle ha på din familjs ekonomiska status.

Fördelar för din Time

Många rökare ta täta rökpauser, oavsett om de är hemma eller på jobbet. Om du spenderar i genomsnitt tio minuter röka en cigarett, en hastighet av ett paket (och 20 cigaretter) per dag, spenderade den totala tid röka för att en dag är ungefär 200 minuter, eller ungefär tre och en halv timme. Det finns många fler viktiga saker som kunde göras på hela den tiden. Du skulle ha ungefär tre timmar till i din dag, där ni kan spendera mer tid med dina barn eller familj, spendera mer tid med vänner, eller har ännu mer tid att utföra detta projekt du har velat göra men höll skjuta upp .
Allt som allt, de skäl att sluta röka är tydliga, och det finns så många. Ytterst är det ditt val.

Previous:nothing Next:fakta om huvudlöss

Relaterade artiklar


 • hur man kan spara ditt liv med en egen Heimlich manöver
 • hur man diagnostisera sensorisk integration
 • hur man skriver en dödsruna för någon som begått självmord
 • medicinsk rådgivning om graviditet & hårfärgningsmedel
 • om Cytotec
 • spädbarnskolik behandlingar
 • Hur utvecklar högt blodtryck?
 • stadier av alzhiemer sjukdom
 • naturlig kost för barn med ADHD
 • tecken på vatten sönder under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com