vilka sjukdomar är genetiska?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-05-21
Genetiska sjukdomar är sjukdomar som beror på en avvikelse i en persons gener. Mutationen kan vara allt från en liten förändring i en gen som påverkar en hel uppsättning av kromosomer. Även om det finns miljöfaktorer som kan orsaka vissa sjukdomar, många är på grund av en persons DNA. Med andra ord är den egenskap som skickas till barn med minst en av föräldrarna. Ärftliga sjukdomar är oftast utredas och behandlas av en läkare med bakgrund inom genetiken. Professional Genetics rådgivare bistå Typiskt för dessa genetiker genom att ge råd till patienter.

koloncancer

Det är normalt för våra celler att växa och dela för att upprätthålla våra kroppar och. säkerställa att våra system fungerar korrekt. I vissa människor, de processer som övervakar multiplikation av celler bryter ner och tillväxten av celler blir okontrollerbar. Detta fel är det som leder till tumörer bildas och omvandlas till cancerceller.

Colon cancer växer i de celler som bildar slemhinnan i tjocktarmen.
riskfaktor för individer med hereditet för koloncancer är större jämfört med den allmänna befolkningen. Detta gäller särskilt när det finns en familjemedlem som krympte cancer före 50 års ålder. Två genetiska sjukdomar, familjär adenomatös polypos (FAP) och hereditär icke-polypos koloncancer (HNPCC), är källor som leder till onaturliga tillväxt och mutation av vissa gener.

Cystisk fibros

sjukdomar som är genetiska i naturen omfatta cystisk fibros, eller CF. Det är en ärftlig sjukdom som påverkar luftvägarna och matsmältningsorganen av dess offer. Vissa kroppens vävnader har foder som ger en glatt vatten-liknande material som heter slem. Slem återfuktar kroppens organ och är också avgörande för att skydda dem från infektion. CF orsakar slem blir tjock och klibbig och så småningom påverkar lungorna som blockerar andningsvägarna. Detta villkor kan leda till infektioner som kan orsaka betydande skada på lungorna.

Slem också orsaka blockeringar i kanalerna och rör som finns i bukspottkörteln. Detta förhindrar att matsmältningsenzymer som görs i bukspottkörteln från att resa till den lilla tarmen där de behövs för att bryta ner mat. Bristen på enzymer stör tarmarna förmåga att tillgodogöra sig fett och proteiner, vilket kan leda till undernäring och vitaminbrist. CF orsakar också kroppen att förlora en stor del av salt när personen svettas.

Bröstcancer

Bara fem till tio procent av bröstcancer och äggstockscancer fall cancer är förenade med en persons ärftlig bakgrund. Dessa fall kommer från antingen BRCA1 (kromosom 17) eller BRCA2 (kromosom 13) gener, som samlar trasiga och muterat kromosomer. Forskare har dragit slutsatsen att BRCA1 och BRCA2 är ansvariga för att reparera fel DNA. Honor som får dessa cellulära mutationer har en högre sannolikhet att uppleva kaotiska celltillväxt samt cancer. Dessutom kan män som bär på onormala gener kontrakt bröst-eller prostatacancer.

Alzheimers sjukdom

Alzheimers sjukdom orsakar en person att funktioner förlust hjärnan, till exempel språk, tanke och minne. Det är också förknippat med demens. Alzheimers uppstår när cellfragment, plack och mikrotubuli (cell stöd) ackumuleras på hjärnan och skadar friska celler i området. En gen på kromosom nitton, apolipoprotein (APOE) är länk till den vanligaste formen av sjukdomen, vilket vanligtvis inträffar efter 65
Människan har tre typer av APOE. Det är dock ApoE4 som ökar riskfaktorn för människor får Alzheimers sjukdom. De två andra tros ge skydd mot Alzheimers. Ovanligare former av Alzheimers sjukdom är ansluten till onormala gener som finns på kromosom 1, 14 och 21.

Sicklecellanemi

sicklecellanemi är en annan sjukdom som är genetiskt. Kroppens röda blodkropparna innehåller ett protein som kallas hemoglobin att hjälpa till med distribution av syre från lungorna till andra delar av kroppen. De röda blodkropparna har oftast en rund form och är smidig, vilket möjliggör för dem att resa obehindrat trots den trånga passagen i blodkärlen. När en kromosom 11 gen muterar kan hemoglobinmolekyler utveckla inte korrekt.
sicklecellsjukdom är så därför de röda blodkropparna bildas i form av skära verktyg som används för att skära vete. Dessa konkava-formade röda blodkroppar är mycket hård-liknande, som får dem att bli insnärjd i blodkärlen. Detta är inte bara smärtsam, men kan också leda till skador på vitala organ.

Previous:nothing Next:tips om att hålla sig nykter

Relaterade artiklar


 • Hur sluta röka
 • Hur skärpa och förbättra ditt minne
 • hur man kan förstå de hälsofördelar av fläder
 • Var ska avfuktare användas?
 • hur man omfamna klimakteriet naturligt
 • vad gör ett anfall se ut i ett barn?
 • lindring av skytte smärta i brösten
 • förebyggande av kärnikterus
 • Hur vita blodkroppar arbete?
 • hur man kan bli av med löss naturligt med majonnäs
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com