information om utslag under graviditet

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-06-19
Utslag kan avgörande sätt bidrar till många besvär i samband med graviditet. Förstå de vanligaste typerna av utslag och hur de utvecklas under graviditet kan bidra till att med behandlingsalternativen och att veta när man omedelbart söka läkarvård

Typer

Tre gemensamma men sällsynt utslag som uppträder under graviditeten är kliande urtikariella papler och plack av graviditeten (PUPPP). Pemfigusliknande gestationis, och intrahepatisk kolestas av graviditet (ICP). Dessa utslag visa liknande symptom på intensiv klåda, rodnad, papler eller nässelutslag.

PUPPP

PUPPP visas på buk och lår och så småningom kan sprida sig till rygg och armar. PUPPP kan ske så tidigt som 20 veckors graviditet. PUPPP kännetecknas av röda kliande papler eller welts. Orsaken till PUPPP är okänd och kan förekomma i senare graviditeter. Den intensiva klåda i samband med PUPPP kan vara svårt känslomässigt och fysiskt, dock PUPPP ofarlig mot modern och fostret. PUPPP löser vanligen efter leverans, men kan finnas kvar en kort tid efter förlossningen.

Pemfigusliknande gestationis

pemfigusliknande gestationis är graviditetsrelaterade autoimmun hudsjukdom. Detta utslag börjar på buken och så småningom bildar blåsor. Pemfigusliknande gestationis kan visas så tidigt som 13 veckors graviditet eller kan blossa upp omedelbart efter förlossningen. Pemfigusliknande gestationis kan påverka fostret, men det utslag i allmänhet löser på barnet strax efter födseln. En hudbiopsi med immunofluorescens färgning av de drabbade huden är nödvändigt för en korrekt diagnos.

ICP

Intrahepatisk kolestas visas först på handflatorna eller fotsulorna i tredje trimestern. Utslagen kännetecknas av röda, kliande papler som så småningom spred sig till armar och ben, buk och bålen. ICP orsakas av en minskning av moderns leverfunktionen, vilket galla att komma in i blodomloppet, vilket kan leda till gulsot.

Behandling Aktuell eller orala kortikosteroider och antihistaminer kan förskrivas för att lindra klåda. Anti-kliar lotion som Särna och calamin lotion kan ge omedelbar, tillfällig lindring. Havregryn bad, aloe vera, kallt vatten, is, maskros rot och intermittent exponering för solljus kan också ge lindring. Actigall kan förskrivas mot svåra fall av ICP.

Överväganden och varningar

En diagnos och behandling planen bör noga övervakas av en sjukvård läkare. ICP kan påverka fostret, vilket leder till mekonium färgning av fostervatten, för tidig födsel eller intrauterin fosterdöd.

Previous:nothing Next:privat sjukförsäkring i Colorado

Relaterade artiklar


 • rättsmedel för klimakteriet nattliga svettningar
 • avkoppling tips under graviditeten
 • tecken och symptom på kirurgisk menopaus
 • hur att vara frisk på college
 • hur man kan stoppa lukten från fisar
 • Vad kan antimykotika orsaka?
 • hur man kan sluta röka
 • airbrush tanning fakta
 • frukter för att behandla akne
 • hur man använder bananskal efter enkla lösningar på hemmaplan
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com