lever struktur och funktioner

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-18
Levern är ett viktigt organ i människokroppen. Bortsett från att skapa funktionella molekyler och kemikalier för kroppen, det tar även bort föreningar som eventuellt skulle kunna förgifta andra organ. Förstå leverns funktioner hjälper till att förhindra lever krämpor genom att lära sig äta bättre för att skydda levern och undvika sjukdom

Fakta

Levern är det största organ i människokroppen. Det finns i den högra övre delen av buken och sträcker sig till toppen av membranet. Den övre delen är under höger lunga, är den vänstra änden under hjärtat, är längst ned till vänster ovanför magen, och det högra nedre sida är över gallblåsan och höger njure och skyddas av den högra bröstkorgen. Dess färg är rödbrun och har en smidig konsistens. Den har fyra lober. Levern är större när den mänskliga kroppen är i sin linda och minskar i storlek som kroppen blir äldre. Den väger på 1,2 till 1,5 kg i den kvinnliga kroppen och 1,3 till 1,6 kg i den manliga kroppen.

Funktion

leverns funktion i kroppen är att bidra till att bryta ner och distribuera näringsämnen i maten. Medicin och alkohol är också bearbetas av levern så att gifter kan tas bort. Levern producerar många kemiska föreningar som hjälper i olika kroppsliga funktioner, varav några är att hjälpa blodet att levra sig, bibehålla blodsockret i blodet genom att bryta ner och omvandla glukos till glykogen, och reglera nivåerna av aminosyror, byggstenar i proteiner .

Betydelse

Den mänskliga kroppen inte kan fungera utan lever eftersom den är ansvarig för många av de processer som kroppen behöver för att överleva. En viktig funktion av levern är att behandla allt som förtärs och produceras av kroppen och förvandla det till användbara kemikalier som stöd andra organ för att upprätthålla kroppens funktioner. Biprodukter som inte behövs av kroppen omvandlas till avfall och utsöndras.

Överväganden

Mediciner och alkohol har en stark effekt på levern hälsa. En perfekt fungerande lever innebär att alla organ i kroppen kommer att fungera lika bra. Alkoholmissbruk och långvarigt intag av vissa läkemedel förändras leverns metabolism och kommer att påverka dess funktioner, vilket kan leda till leversjukdomar som cirrhos, hepatit, levercancer eller Wilsons sjukdom.

Förebyggande

Drick mycket färskt vatten under hela dagen att hjälpa levern att göra sitt jobb. Lägg till mer frukt och grönsaker till din diet och ge din lever en paus från rött kött och förädlade livsmedel. Ät bara fräsch mat och undvika livsmedel som har värmas mer än en gång. Levern rensar bort alla bakterier intas via föda, och för mycket skadliga bakterier kan orsaka leverskada. Undvik överdrivet intag av alkohol eller undvika den helt och hållet att förhindra skada på levern.

Previous:nothing Next:hur man bär en sandal med ett stag

Relaterade artiklar


 • hur man lyssnar när ett barn rapporterar övergrepp
 • fakta om huvudlöss
 • hur man förstår vad som orsakar nervös fötter
 • hur du kontrollerar att du har rätt receptbelagda läkemedel
 • behandling för HPV-virus hos kvinnor
 • sömnapné hos små barn
 • vad man ska göra för dåligt menstruationskramper
 • Hur man känner igen tecken på att du är gravid med tvillingar
 • tips om mäns hälsa
 • Hur kan nattljusolja ägglossning olja hjälp?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com