tjocktarmscancer hos barn

Inlagd av: Jeanette Morales uppdaterad: 2015-06-12
Tjocktarmscancer är ett tillstånd som uppstår när onormala celler form och växer i slemhinnan i ändtarmen eller tjocktarmen. Dessa onormala celler börjar ibland som polyper. Större polyper har potential att bli cancerceller. Koloncancer celler är farligast när de invaderar andra delar av kroppen. Tjocktarmscancer är sällsynt hos barn, men kan barn med vissa ärftliga tillstånd vara i riskzonen för att utveckla tjocktarmscancer

Incidens

Enligt Centers for Disease Control and Prevention, koloncancer är mycket sällsynt hos barn. Bara omkring en av en miljon barn kommer att utveckla tjocktarmscancer. De barn som inte utvecklas tjocktarmscancer brukar ha någon typ av ärftliga tillstånd som orsakar bildandet av onormala celler.

Orsaker

Colon cancer hos barn vanligen har genetiska eller ärftliga orsaker. En familj mönster av koloncancer kan förekomma. Dessutom kan det finnas en ökad incidens av tjocktarmscancer syndrom i släkten. Barn födda i familjer som har en historia av tarmpolyper löper en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer också. Dessutom barn med Ulcerös kolit löper en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer. Vissa typer av ärftliga förhållanden vilket kan leda till cancer i tjocktarmen är familjär adenomatös polypos, Lynch syndrom och juvenil polypos syndrom. Barn med något av dessa tillstånd bör övervakas noga så att alla cancerceller kan identifieras och behandlas tidigt.

Utveckling

Barn med tjocktarmscancer vanligtvis först utveckla tumörer på höger sida i tjocktarmen, medan vuxna vanligtvis utveckla vänstersidig tumörer. Tumörerna brukar börja som polyper och kan ta flera år att bli elakartade. Barn löper en ökad risk för tjocktarmscancer kan behöva operation för att avlägsna polyper som de uppstår.

Symtom

Symtom på tjocktarmscancer varierar beroende på var tumörerna form. När tumörer utvecklas i nedre tjocktarmen eller ändtarmen, kan tarmvanor påverkas. En del barn kommer att uppleva långvarig diarré. När tumörer utvecklas på höger sida i tjocktarmen, kan barnet uppleva viktminskning, blodig avföring och minskad aptit. Om tumören orsakar ett hinder i tjocktarmen kan tarmen bli perforerade och cancerceller då kan ha möjlighet att spridas över hela bukhålan. När detta händer, kan cancern attackera andra delar av kroppen.

Behandlingar

Barn löper en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer bör kontrolleras noggrant för att avgöra om polyper eller tumörer eller presentera. Ta bort polyper innan de blir farliga är den mest effektiva behandlingen. Men om polyper framsteg i cancertumörer andra behandlingar alternativ kan behövas. Barnet kan behöva strålbehandling tillsammans med kemoterapi för att döda cancerceller innan de har en chans att invadera resten av kroppen. I vissa fall kan de områden som berörs av tumörform utväxter måste avlägsnas kirurgiskt.

Previous:nothing Next:hur man gör en behandling blodtryck

Relaterade artiklar


 • hur man köper kontroll Yaz födelse online
 • Vilka är orsakerna till en förhöjd vita blodkroppar?
 • vad som väntar efter visdom tänder tagits bort
 • tonsillolit förebyggande
 • hur man håller svalna på en varm, varm dag
 • hur man förbereder för en MRT
 • förebyggande av kärnikterus
 • gastroesofageal refluxsjukdom
 • ordentlig hudvård
 • taurin och lärande
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com