hjärnan och funktioner

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-07-11
Den mänskliga kroppen är anmärkningsvärt komplex. Det är en sammanställning av flera system att varje fylla en viss funktion, men att alla arbetar tillsammans som en helhet. Rubrik kontroller av detta komplexa system är den mänskliga hjärnan. Även mycket komplexa, hjärnan fungerar som den ultimata super datorn. Det tolkar, processer och svarar på enorma mängder information med otrolig hastighet. Liksom kroppen är hjärnan också indelat i olika regioner att varje utföra en viss uppgift. Dessa inkluderar hjärnstammen, lillhjärnan, limbiska systemet, hjärnbarken och hypofysen.

hjärnstammen

hjärnstammen ligger vid basen av hjärnan, som förbinder hjärnan till ryggmärgen. Ofta kallad "primitiva" delen av hjärnan, reglerar det grundläggande överlevnad funktioner såsom vakna, matsmältningsprocess och bortskaffande av avfall. Hjärnstammen består av tre huvudavsnitt. Detta inkluderar förlängda märgen, bryggan och mitthjärnan. Den förlängda märgen är inblandade i överföringen av information mellan ryggmärgen och högre centra hjärnan. Det reglerar hjärtslag, andning, blodkärl diameter, reflexer ögonmusklerna och blodcirkulation. Den Pons styr överföringen av information mellan områden i hjärnan och kroppen. Det spelar en roll i regleringen av andning, motorisk kontroll och sensorisk analys. Anslutning av framhjärnan och ruthjärnan hjälper mitthjärnan att kontrollera hörsel, kroppsrörelser och vision.

Lillhjärnan

Lillhjärnan är belägen i den bakre delen av hjärnan precis ovanför hjärnstammen. Denna region av hjärnan samordnar genomförandet och förbättring av kroppens lärt fysiska rörelser, särskilt de som rör armar och ben. Det distribuerar instruktioner för verkställande förflyttning, repetitiva rörelser och olika motorik inklusive hållning och balans. Lillhjärnan fungerar genom att övervaka läget för ben och deras nivåer av muskelspänning. Lillhjärnan svarar sedan i enlighet med detta att göra justeringar som behövs för att signaler som sänds till musklerna.

Limbiska systemet

limbiska systemet är ofta kallad "emotionella hjärnan" eftersom det spelar en stor roll i kontrollen av mänskliga känslor. Det limbiska systemet består av flera delar, inklusive thalamus, hypothalamus, amygdala och hippocampus. Thalamus är involverad i många av de sensoriska och motoriska funktioner som utförs av hjärnan. Den samlar in information från var och en av sinnena --- exklusive lukt --- och distribuerar informationen till hjärnbarken. Hypothalamus hjälper till att samordna de olika aktiviteter i det centrala nervsystemet. Det är involverade i regleringen av sömn och dygnsrytm, kroppstemperatur, blod temperatur, äta och dricka. Hypothalamus spelar också en roll i regleringen av hormoner som frigörs från hypofysen. Amygdala är ett mandelformade struktur som styr rädsla, minne och mänskliga känslor. Hippocampus är involverade i regleringen av inlärning, minne, instinkt och humör. Det spelar en stor roll i omvandlingen av korttidsminne i permanent minne. Hippocampus är också involverade i erkännande och bearbetning av rumsliga relationer.

Hjärnbarken

Hjärnbarken är den största delen av den mänskliga hjärnan och står för merparten av dess massa. Hjärnbarken innehåller en stor mängd av grå substans. Grå materia är hjärnvävnad består av tätt packade nervcellsskyddande organ. Denna region av hjärnan är inblandad i vad som brukar kallas "högre" hjärnans funktioner, bland annat tänkande, utföra handlingar och att hantera språk. Hjärnbarken består av fyra olika avsnitt, eller lober. Frontalloben styr funktioner som problemlösning, resonemang, tal och planering. Den Tinningloben kontroller läggning och erkännandet av yttre stimuli. Nackloben är ansvarig för visuell bearbetning. Tinningloben är inblandad i förhandlingen samt i vissa delar av minnet.

Hypofysen

Hypofysen är en liten ärt-körtel i hjärnan som vilar under hypotalamus. Hypofysen är viktig eftersom den spelar en viktig roll i regleringen det endokrina systemet. Hypofysen består av två delar. Varje del funktioner genom att producera flera olika kemikalier och hormoner som påverkar olika kroppsliga processer såsom reproduktion, ämnesomsättning, humör och tillväxt. Den främre lob i hypofysen är ansvariga för kontrollen av binjurarna, reproduktiv körtlar och sköldkörteln. Den producerar tyreotropin, kortikotropin, tillväxthormon, endorfiner och prolaktin. Den bakre loben är den del av hypofysen som producerar ett hormon som kallas antidiuretiskt hormon som är involverat i regleringen av kroppens balans av vatten.

Previous:nothing Next:hur man köper används utöva videor

Relaterade artiklar


 • graviditetsillamående behandlingar
 • hur kan huvudlöss ska förmedlas?
 • hur man kan hjälpa ett barn att hantera sängvätning
 • om Triple X syndrom
 • hur lång tid tar en svampinfektion sista utan medicin?
 • hur bli gravid genom att förstå konventionell infertilitet diagnos
 • biverkningar av kvinnliga könshormonet ersättning
 • hur man undviker att få dig gravid
 • nonhormonal behandling av klimakterium
 • hur man kan gå off vikt snabbare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com