hur man sköter om en förälder som har haft en stroke

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-08-25
Min mor fick sin första stroke 1987. Det var allvarliga, men inte invalidiserande. Hade jag mer uppmärksam då hon inte kan ha haft den andra var väldigt, väldigt dåligt. Läkarna sa att hon skulle inte gå eller prata igen. Sex månader senare tog jag henne från sjukhemmet i ambulans till mitt hem-hon gick och hon pratade, tills hon lugnt gick bort under 1997

Du behöver:
Love tålamod
. En hälsokostaffär med en kunnig och hjälpsam kontorist (helst en nutritionist).
En live-i hjälpare.
En tablettfri Crusher.


1.
Oavsett hur arbetsoförmögen din förälder är, låt dem inte ligga runt i sängen hela dagen. Få någon att hjälpa dig att få dem badade, klädd och i en stol (inte en rullstol eftersom det orsakar liggsår).
2.
Se till att de får rätt kost. Det kan gå långt för att föra dem tillbaka runt. Jag gav min mamma en shake tre gånger om dagen, gjort med ananas-kokos juice från hälsokostaffär. Det innehöll alfalfa, proteinpulver, krossade vitamin C, D, en tesked av vitamin B (Herbal komplex från Twinlab-det är som ett mirakel), 2 matskedar Linfröolja, krossade Acetyl-Kolin Tablet (it's det näringsämne som saknas i demens och Alzheimer-patienter). Separat Jag gav henne en tesked Gingko Biloba två gånger dagligen.
3.
Inte ge dem skräpmat. Så småningom suget kommer att försvinna. Försök att ge dem hälsosamma måltider. Du kan behöva mos, mosa eller styckade maten i början. Min personliga preferens inte var att ge henne några mjölkprodukter, rött kött eller ost alls-och naturligtvis inte griskött. Frukost kan gammaldags havremjöl (inte direkt) med kanel, honung och vanilj mandel mjölk. Lunch blev hemlagad soppa-det finns så många läckra kombinationer! Middagen var lax, kyckling eller kalkon med en grönsak.
4.
Prata inte med dem som de har just haft en stroke, eller som de är ett barn. Prata normalt. Men prata med dem en hel del. Läs tidningen. Läs tidningar. Läs Bibeln. Ring släktingar och låta dem prata-även om i början, är allt de kan göra lyssna. Jag fick reda på min mor skulle kunna säga hela Herrens bön, så jag började be henne att säga det hela tiden. Ganska snart började hon successivt att prata mer och mer.
5.
Gör rörelseomfång övningar. Vanligtvis när de först kommer hem, får de arbetsterapi och sjukgymnastik för ca 9 veckor (mer eller mindre beroende på var du bor). Titta på terapeuter och lära sig deras metoder. Ibland går inte på grund av artrit (som var fallet med min mamma). Efter att jag började på knä gnugga Capsicum Lotion, hon var villig att gå upp och prova, först med två personer håller upp henne, sedan med en rullator, och så småningom av sig själv
6
Vet vad medicin de genomgår. Min mor agerade riktigt konstigt efter att hon började prata. Hon började förbannelse, och hon hade aldrig gjort det förut. Vi började uppmärksamma hennes medicinering. En var en anti-beslag medicinering. Hon hade aldrig haft ett anfall, och läkaren erkände att hon inte var i fara med att ha en. Det var bara SOP vid en viss sjukhem. Vi stannade som på en gång, liksom hennes blodtryck medicin (sedan med en riktig kost var det inte hög längre). Och, naturligtvis, skär vi ut sömntabletter-och hon sov som en baby eftersom hon inte satt runt hela dagen som en grönsak
7
Se till att hon är regelbunden. . Att ha en avföring en gång om dagen är bra. Med en efter varje måltid är optimalt. Något mindre än en gång om dagen är inte bra, och du kan berätta genom sina handlingar att de inte är bekväma. Pall mjukgörare och enstaka stolpiller hjälpa dem bekvämt att ha avföring.
8.
Håll naglarna rena och skära. Jag har sett en massa äldre människor har en tendens att gräva i näsan (jag vet, det är äckligt, men det händer). Tja, är näsa inkörsporten till bakterier och bakterier att komma in i kroppen snabbt och fullständigt. Nuff sa.
9.
Inte spela hög, irriterande musik. Det gör dem nervösa. Hitta något underhållande på TV en gång i en stund (inte 24 /7). Sitcoms är stora. Nick på natten var vår favorit. Nej deprimerande nyheter, tack. Ingen skräck flicks.
10.
Få ut dem i friska luften ofta när vädret är fint. Om de inte kan gå, eller inte kan gå långt, ta dem för rullstol rider.

Tips och varningar


Var
 • patient. Tappa inte bort ditt humör. Skrik inte. Om de gör något som upprör dig, promenad i en minut och räkna till 10, 20 eller hundra.
 • Om mamma eller pappa agerar som ett barn, kom bara ihåg, de var tvungna att stå ut med dig i egenskap som ett barn i minst 12 år av ditt liv.
 • Kom ihåg, ingen Oavsett hur illa deras sjukdom eller demens är-de är fortfarande den överordnade. Behandla dem med respekt.
 • jag är en som tror på holistisk behandling, men tala med din läkare eller naprapat och en bra nutritionist att komma med en plan som är anpassad till dina föräldrar. Det viktiga är att ha någon form av plan
 • En vårdare innebär att man tar hand om någon. Det är inte som barnvakt.


 • Previous:nothing Next:hur man enkelt och smärtfritt bli av hicka

  Relaterade artiklar


 • poliovaccin: muskelspasmer och biverkningar
 • orsaken till pustler
 • håravfall och kvinnors näring
 • vad som orsakar svullna?
 • mat säkerhetstips för barn
 • kör det snabbaste sättet att gå ner i vikt?
 • hur man beräknar kilokalorier
 • hjälp för att sänka triglycerider
 • återfallsförebyggande behandling
 • behandling i hemmet övningar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com